De Ontspulknul stond klaar in Holtenbroek
Zwolle – Ontspullen? Dat kon je zaterdagmiddag doen in de wijk Holtenbroek . Op de hoek van de Gombertstraat stond een bus van Stichting de Ontspulknul klaar om de overbodige spullen van de bewoners in ontvangst te nemen. Het idee is simpel: spullen die je niet meer gebruikt, krijgen een tweede leven. En dat werd massaal opgepakt.
Bij de start van de actie om 12 uur begonnen de ‘spullen’ binnen te stromen. De eerste auto arriveerde afgeladen vol: CD’s, boeken, en nog veel meer. Niet alleen de kofferbak maar ook de achterbank was tot de rand gevuld. Ook kwamen er mensen te voet of op de fiets met boodschappentassen vol spullen. Iedereen had wel iets om in te leveren.
Het grasveld werd al snel omgetoverd tot een sorteerplek, waar alles netjes werd neergezet. Van daaruit werd het naar de grote bus gebracht, die de spullen naar de kringloopwinkel NogusNogus zou transporteren. “Dit is een geweldige manier om spullen een tweede kans te geven,” vertelde Jan Bosma van de Ontspulknul. “We verwachten vandaag meer dan 100 mensen die samen meer dan 4000 kilo aan spullen zullen inleveren.”
Het belang van minder spullen
De Ontspulknul is een stichting die zich richt op het helpen van mensen die teveel spullen in huis hebben. “Het idee is om te ontspullen en bewust te maken van de hoeveelheid spullen die we verzamelen,” legt Bosma uit. “Veel mensen hebben er last van, vooral als ze willen verhuizen of als ze overlijden. Dan komt het ineens in een stroomversnelling, en vaak worden spullen weggegooid in plaats van hergebruikt.”
Tijdens de lockdowns besefte ik dat ik niet zoveel nodig had. – Adinda, buurtbewoonster
Coronaperiode bewuster
Adinda, een bewoner van Holtenbroek, bracht ook spullen in. “We kregen een briefje in de bus, en ik dacht: dit is een goede gelegenheid om van mijn spullen af te komen. Het voelt goed om te weten dat mijn oude spullen nog een doel hebben.” Adinda gaf aan dat ze sinds de coronaperiode bewuster is geworden van hoeveel spullen ze eigenlijk had. “Tijdens de lockdowns besefte ik dat ik niet zoveel nodig had. Sindsdien koop ik minder en probeer ik mijn spullen te beperken.” De Ontspulknul hoopt dat meer mensen zich realiseren dat minder spullen vaak een schoner en rustiger leven oplevert.
Een duurzaam doel
De ingezamelde spullen worden niet alleen hergebruikt, maar ook gerecycled. “De kringloopwinkel kan wel 50% van de spullen nog een tweede leven geven. De rest wordt gerecycled,” vertelt Bosma. Goed voor het milieu én waardevolle spullen gaan niet verloren.
Toekomstige Ontspuldagen
De Ontspulknul hoopt met de Ontspuldagen nog veel meer mensen te bereiken. “Vandaag staan we op vier plekken in de regio: Zwolle, Ommen, Enschede en Lemele. We hopen uiteindelijk duizenden mensen te bereiken die hun spullen op een verantwoorde manier willen inleveren.”