Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Cibap student werkt mee aan restauratie orgel Academiehuis

Zwolle – Tweedejaars studente Gilia van Leeuwen volgt de opleiding Specialist Schilder aan Cibap vakschool voor vormgeving. Als eerste stage ging zij aan de slag bij Ovink en Wolters restauratie schilders. Ze zocht een stage waar ze meer kennis kon opdoen van het restauratievak en dat is gelukt! Ze werkt haar gehele stageperiode mee aan de restauratie van het orgel in Academiehuis Grote Kerk in Zwolle. Voor haar een droom die uitkomt.

Gilia werkt samen met haar stagebegeleider Ferrie Ovink, restauratieschilder, en nog twee collega’s aan de restauratie. Het complete orgel staat op dit moment in de steigers. Hoogtevrees kun je dus bij deze klus niet gebruiken.

Als eerste opdracht ging Gilia aan de slag met een engeltje helemaal in de nok van de kerk, ze bracht hier een eerste nieuwe verflaag op aan. Vervolgens kreeg ze steeds nieuwe opdrachten, ze leerde onder andere vergulden (het aanbrengen van een goudlaagje), penselen (precies schilderwerk) en plamuren. Op dit moment werken ze aan de onderzijde van het orgel. Daar plamuren ze de scheuren in het houtsnijwerk, om deze vervolgens te kunnen voorzien van een nieuwe verflaag. Een prachtige eerste ervaring in de praktijk!

Op 18 januari 2023 ronden ze de klus af in de Grote Kerk in Zwolle. Nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keer een kijkje nemen in Academiehuis Grote Kerk aan de melkmarkt in Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button