SportVoetbal

Berkum tikt SVZW na rust weg

Zwolle – Berkum heeft thuis tegen SVZW verdiend met 3-0 gewonnen, waarbij de Zwollenaren vooral na rust de lakens uitdeelden. De aanvallend onmachtige bezoekers werden in die fase bij vlagen weggetikt en mochten toen niet mopperen dat het bij ‘slechts’ drie tegengoals bleef.

“In de eerste helft was er bij ons nog wat te weinig vertrouwen,” stelde Berkum-coach Raymond Schuurman vast. “De openingsgoal werkte bevrijdend en dan valt er wat van je af. Die overwinning was én nodig én zeer terecht.” Zijn collega Philip Agteres van SVZW vond dat zijn ploeg vóór rust aardig partij gaf, maar het daarna had laten liggen. “Teleurstellend hoe we de tweede helft zijn aangegaan, dáár hebben we het laten liggen. We hebben verdiend verloren en dat was een streep door de rekening.”

Initiatief

Berkum nam direct het initiatief en combineerde beter, maar dat hield steeds zo’n beetje op bij het Twentse strafschopgebied. In de beginfase werd een afstandsschot van Jasper Bremmer gekeerd door SVZW-doelman Jens Veldwachter en een minuut of 10 voor rust haalde de Wierdense sluitpost een inzet van Yannick Kaluzi met zijn vingertoppen onder de lat weg. Verder strandden de Zwolse pogingen in de laatste fase en was het steeds nét niet.

De beste kans voor SVZW viel in de 35e minuut toen aanvoerder Deniz Sahbaz alleen op het Zwolse doel af kon, maar zijn inzet in de korte hoek werd knap gepareerd door keeper Dominic van Hoof. SVZW zag halverwege de eerste helft verdediger Burak Basut al geblesseerd uitvallen en datzelfde overkwam aanvoerder Sahbaz kort voor rust. Dat betekende nóg meer personele problemen voor de bezoekers, en dat brak hen na rust op.

Raak

Al direct na de hervatting was Björn Bakker namens de thuisclub dicht bij de openingsgoal, maar enkele minuten later was het toch raak. Marc van der Meulen speelde broer Chris aan, die zijn tegenstander passeerde en in de hoek raak schoot voor de bevrijdende 1-0. Berkum reeg daarna de kansen aaneen, terwijl SVZW er nauwelijks nog uit kon komen. De Tukkers kropen door het oog van de naald toen, na een Berkum-corner, een harde kopbal van Jason Huisman op de paal belandde en daarna kwamen ze opnieuw met de schrik vrij bij kansen van Johnsen Bacuna.

Met nog een minuut of 20 te gaan verzilverde Berkum het overwicht alsnog. De SVZW-defensie werd efficiënt aan flarden gespeeld en via broer Chris knalde Marc van der Meulen de 2-0 binnen. Na nog wat kansen te hebben laten liggen gooide Berkum het duel in de slotfase definitief in het slot. Björn Bakker zette uitstekend door en bereikte Kaluzi, die zijn tegenstanders met een leep tikje het nakijken gaf: 3-0.

Door deze eerste thuisoverwinning van dit seizoen is Berkum een plek geklommen naar de 10e plaats op de ranglijst van de Hoofdklasse B. Na enkele weken met mindere resultaten is dat een mooie opsteker voor de Zwollenaren, die volgende week geen eenvoudige opgave krijgen in de uitwedstrijd bij koploper Urk.

Eindstand: 3-0 (0-0)

Scheidsrechter: Colin Prooi

Doelpunten: 49. Chris van der Meulen (1-0), 69. Marc van der Meulen (2-0), 83. Yannick Kaluzi (3-0)

Gele kaarten: Björn Bakker (Berkum), Dries Buimer, Bas Woesthuis (SVZW)

Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Patrick van der Veen, Jasper Bremmer, Jorben Nieuwenhuis, Rico Wolven, Jason Huisman, Marc van der Meulen, Björn Bakker (89. Hoeseb Yakob), Chris van der Meulen (86. Michel van Aggele), Yannick Kaluzi (84. Thom Kooke), Johnsen Bacuna

Opstelling SVZW: Jens Veldwachter, Michael Wensing, Burak Basut (24. John Lubbers), Robin de Jong, Frank Smit, Deniz Sahbaz (43. Matthijs Witten), Bas Woesthuis, Yessin Maskoul, Karlo Borghuis, Nigel Michels, Dries Buimer (71. Maarten Jansen)

Verslag: Theo Kölker