Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Aantal kinderen in bijstandsgezinnen groeit

Zwolle – In 2015 woonden er in Nederland meer kinderen in bijstandsgezinnen dan een jaar eerder.
De gemeenten Rotterdam (18%) , Heerlen (14%), Amsterdam (14%), Groningen (14%) en Den Haag (12%) hadden eind 2015 de hoogste percentages kinderen in een bijstandsgezin binnen hun grenzen. Zo leefde 18 procent van alle kinderen in Rotterdam in een bijstandsgezin. In Zwolle gaat het om 6 procent van de kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin. Dit meldt het CBS.

Het aantal kinderen in de bijstand steeg tussen 2014 en 2015 met 1,3 procent. Het aantal bijstandsgezinnen met een of meer kinderen is in die periode ongeveer gelijk gebleven, gemiddeld zijn ze dus kinderrijker geworden. Deze ontwikkeling is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal kinderen van Syrische herkomst.

Het overgrote deel van deze toename (7 duizend) bestond uit Syrische kinderen. Eerder meldde het CBS dat er in 2015 per saldo ruim 10 duizend bijstandsontvangers bij kwamen die waren geboren in Syrië. Asielzoekers kunnen een beroep doen op de bijstand vanaf het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button