Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

8 maart 2021: Digitaal Vrouwencafé met Dolle Maria lezing

Zwolle – Op Vrouwendag, maandag 8 maart 2021, organiseert het Zwols Vrouwenplatform een digitaal vrouwencafé met Dolle Maria lezing. Spreker is coach Rabia Madarun over De Kracht van Vertrouwen. Spoken word artiest Sarah Lucassen draagt een gedicht voor. De lezing is vernoemd naar de Zwolse feministe Maria Milatz, die vocht voor vrouwenkiesrecht in kerk en politiek en voor de afschaf van het korset. Het café wordt uitgezonden door RTV Focus.

Tot 2019 werd Vrouwendag nog uitbundig gevierd in Zwolle, met programma’s in Assendorp, Stadshagen, Zwolle-Zuid en Holtenbroek. Dit jaar ontmoeten vrouwen elkaar in een digitaal café, onder het genot van een interactieve lezing, poëzie en live muziek. De bijeenkomst wordt uitgezonden en gestreamd door RTV Focus.

Coach Rabia Madarun steekt met haar lezing De Kracht van Vertrouwen vrouwen een hart onder de riem. “Hoe vind je verbinding en vertrouwen als je de hele dag achter scherm zit? Hoe creëer je rust in de spagaat werk en gezin? Waar liggen je kansen in corona? Dat zijn de vragen waar ik op inga”, vertelt Madarun. De Zwolse multiculturele trainer verzorgt coachingstrajecten gericht op empowerment. Als voorzitter van de Participatieraad gaf ze de gemeente advies over zorg, participatie, leefbaarheid, werk en inkomen.

Powervrouw Maria Milatz

De lezing is vernoemd naar de Zwolse feministe en powervrouw Maria Milatz (1872-1935). Milatz vocht (met succes) voor het vrouwenkiesrecht in kerk en politiek. Ze was fysiotherapeute en introduceerde gymnastiek voor meisjes in Zwolse scholen. Ook vocht ze tegen het korset en strakke kleding die ‘slappe spieren, samengedrukte ribben en opeengeperste longen’ veroorzaakten.

Vrouwen kunnen via whatsapp op 06-22461723 vragen stellen. Ook is er spoken word poetry van stadsdichter Hannah Lucassen en live muziek.

De digitale lezing wordt op 8 maart om 20.00 uur uitgezonden door RTV Focus en op Youtube. De link is op de website van RTV Focus en Zwols Vrouwenplatform te vinden, of kan worden aangevraagd via info@zwolsvrouwenplatform.nl.

Achtergrond

Vrouwendag werd in Nederland in 1912 voor het eerst gevierd. De eerste jaren stond de strijd om het vrouwenkiesrecht centraal. Ook Zwolle kende een actieve Vereniging voor Vrouwenkiesrecht (VVK), met Maria Milatz als voorzitter. Sinds 1982 organiseren Zwolse vrouwenorganisaties jaarlijks activiteiten op 8 maart. Centraal staat het ontmoeten van andere vrouwen, verbinding en participatie.

Het Zwols Vrouwenplatform is een paraplustichting die in 2010 is opgericht. Het platform heeft als doel het verbinden van vrouwen in Zwolle door gerichte activiteiten. In januari 2020 introduceerde het platform gratis wijn drinken voor vrouwen in ’t Kroegje.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button