CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zo ziet het openingsplan voor Nederland eruit: eerste stap openingsplan mogelijk op 28 april

Besluit volgende week dinsdag 20 april

Den Haag – Het kabinet heeft een openingsplan gemaakt voor het stap voor stap veilig openen van de samenleving. Dat meldt demissionair minister president Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie.

Het stappenplan gaat pas in werking als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. “Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.” zo maakt Rutte duidelijk. Dat betekent ook direct dat de terrassen definitief niet op 21 april open zullen gaan, zoals eerder de geruchten waren.

Click op de afbeelding voor een vergrote weergave van het openingsplan!

BSO en hoger onderwijs

Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

De buitenschoolse opvang (bso) gaat per 19 april weer voor alle kinderen open.

Openingsplan: eerste stap

In de eerste stap in het openingsplan:

  • gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;
  • vervalt de avondklok; en
  • mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.

Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Openingsplan: vervolgstappen

Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, zie je ook in het openingsplan.

Toegangstesten

Met toegangstesten kunnen we hopelijk sneller nog meer mogelijk maken. Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een veilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button