Wethouder Guldemond geeft uitleg over circulair Zwolle
Zwolle – In maart 2024 is de visie op Zwolle circulair door de raad vastgesteld. Hierin is opgenomen dat er vier uitvoeringsagenda’ s worden opgesteld voor: bedrijfsvoering, economie, bouwen en afval en grondstoffen. Het programma circulaire economie is in 2024 afgerond en de uitvoeringsagenda’s
worden in de lijnorganisatie verder uitgewerkt. Het blijkt uit een brief die wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
De uitvoeringsagenda’s hebben verschillende accenten en worden door de verschillende afdelingen op hun eigen wijze uitgewerkt. Het programma Circulaire economie is hiermee beëindigd en binnen de afdelingen wordt circulariteit in de reguliere werkzaamheden meegenomen. Rapportage is in de toekomst via de reguliere beleidscyclus.
Ander gedrag
Onze lineaire economie transformeren naar een circulaire is geen kwestie van een paar aanpassingen. Iedereen zal anders moeten produceren en consumeren, zuiniger moeten zijn op de spullen en veel intensiever moeten samenwerken. In een circulaire economie heeft iedereen een verantwoordelijkheid om materialen zo lang mogelijk, zo hoogwaardig mogelijk te benutten, of er waar mogelijk zelfs waarde aan toe te voegen. Dus zowel ontwerpers als producenten, vergunningverleners, consumenten, afvalverwerkers en de gemeente.
De transitie naar een circulaire economie is naast een technische dus ook een maatschappelijke omslag, met gedragsverandering als belangrijke component. Om deze enorme opgave behapbaar te houden, richt Zwolle zich in eerste instantie op een select aantal terreinen waarop iedereen in de stad de meeste impact kan behalen, te weten circulaire bouw, economie, afval en grondstoffen, en bedrijfsvoering.
Voorbeeld
De gemeente verwacht van inwoners en ondernemers dat zij steeds meer circulair denken en
handelen. Daarom kan ze niet anders dan zelf het goede voorbeeld geven. Met een jaarlijks
inkoopvolume van gemiddeld € 200 miljoen kan ze flinke impact maken. Daarnaast pakt ze een
voorbeeldfunctie richting de organisaties om circulair denken en handelen aandacht te geven.
De gemeente wil doelen voor bedrijfsvoering in 2025 hebben bereikt. Dit zijn: Identificeren van risicocategorieën voor het gebruik van (abiotische) grondstoffen; Het ontwikkelen van meetinstrumenten ten behoeve van circulariteit; Het voorbereiden van circulaire verkiezingen; en het starten van een project rondom voedselverspilling.
Economie
Er is het Masterplan Toekomstbestendige Bedrijventerreinen opgesteld om te kijken welke acties nodig zijn. Ook worden er gerichter nieuwe ondernemingen aangetrokken. Met Regio Zwolle gaat men programma’s aanbieden rond circulaire productinnovatie en ketensamenwerking. En duurzame start-ups en scale-ups gaat men beter ondersteunen. Ook gaat WaardeRing door met haar werk.
Circulair bouwen
De gemeente gaat op onderdelen het woningtekort circulair oplossen, het maatschappelijk vastgoed vernieuwen en de openbare ruimte circulair inrichten. Op dit vlak kan ze flinke impact maken door circulariteit zo vroeg mogelijk in de planvorming mee te nemen omdat de regie voor een groot deel bij haarzelf ligt.