KabelkrantNieuws uit Zwolle

Waarom en wanneer luiden de klokken?

Zwolle – Het Zwolse klokkenluidersgilde luidde op 27 januari 2021 de klokken van de Peperbus om 19.30 uur vanwege de herdenking van de bevrijding van het Holocaust vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Sinds 2018 luidt het Zwols klokkenluidersgilde regelmatig en handmatig de klokken van de Zwolse Peperbus. Met deze luidingen kondigen zij altijd een herdenking aan of ze verkondigen een Nationale Feestdag, of een droeve of een juist blijde gebeurtenis.

Voor de komende maanden heeft het gilde een overzicht van de luidingen gepubliceerd. Naast het wekelijks uitluiden van de week op de zaterdag om 16.50 uur, zijn er nog luidingen ter gelegenheid van de verjaardag van Prinses Beatrix (1 februari om 10.00 uur), Wereld Kankerdag (4 februari om 11.00 uur), Internationale Vrouwendag (8 maart om 11.00 uur), de Biddag voor Gewas en Arbeid (10 maart om 19.00 uur), Wereld Waterdag (22 maart om 11.00 uur) en Earth Hour (27 maart om 20.30).

Historisch NL-Alert

Je kunt wel zeggen dat de klokken al eeuwenlang dezelfde functie hadden als de hedendaagse NLAlert. Ook de landelijke klokkenluiding op een aantal woensdagavonden voor troost en bemoediging in de 1e Coronagolf heeft veel mensen aangesproken.
Veel mensen die de klokken hebben horen luiden vragen ook vaak achteraf waar deze luiding voor bedoeld was. Vandaar dat het gilde nu een overzicht heeft gegeven van de komende luidingen.

Het klokkenluidersgilde heeft onderaan de Peperbus, naast de ingang van de basiliek, een briefje met een QR-code opgehangen. Wie deze code scant, krijgt de laatste informatie over luidingen door het gilde. Te lezen is wanneer men weer gaat luiden en om welke reden dat dan gebeurt. Op deze manier verbindt men de ouderwetse vorm van communicatie door het klokken luiden met de moderne tijd.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button