Verslag | Gemeenteraad Zwolle zet door: azc voor 400 bewoners krijgt groen licht
Zwolle – De raadszaal was vol, de publieke tribune overvol en buiten klonk geroep van voor- en tegenstanders: de gemeenteraad boog zich maandagavond over een van de meest beladen besluiten van het jaar – de vestiging van een asielzoekerscentrum in De Tippe. Ondanks felle kritiek en emotionele betogen van inwoners besloot een brede meerderheid in de gemeenteraad akkoord te gaan met een AZC voor maximaal 400 bewoners.
Boosheid en bezorgdheid vanaf de publieke tribune
De vergadering begon al met een gespannen sfeer. Voor de ingang stonden demonstranten – zowel pleitbezorgers van een humane opvang als buurtbewoners die zich overvallen voelden. De publieke tribune was goed bezet, de emoties hoog. Burgemeester en raadsvoorzitter Peter Snijders sprak zijn begrip uit, maar riep ook op tot rust: “U mag zich laten horen – maar hierbinnen voert de raad het woord. Zwolle heeft vaker stevige dossiers behandeld. Ik vertrouw erop dat we dat ook nu kunnen.”
Insprekers: bezorgdheid over proces en impact
Zes inwoners namen het woord. Ze spraken niet over vluchtelingen ‘an sich’, maar over gebrek aan participatie, communicatie en vertrouwen. Een jonge vrouw, 26 jaar geleden zelf naar Zwolle verhuisd, vergeleek haar eigen moeilijke begin met dat van nieuwkomers. Haar bezwaar: “Wij kregen geen kans om hierover in gesprek te gaan. Het besluit voelde als een overval.”
Een andere spreekster, onlangs nog blij met een kavel in De Tippe, vertelde hoe haar vreugde veranderde in onrust: “We bouwen een wijk op vanaf de grond. We hebben het over tunnels, donkere plekken, kinderen die straks niet meer vrij kunnen spelen.” Haar zorg was niet principieel, maar praktisch: “Waar is de impactanalyse? Waarom geen voorafgaand gesprek met de wijk?”
De meest politiek geladen bijdrage kwam van een vrouw die zich slachtoffer noemt van het falen van de overheid in de toeslagenaffaire: “De overheid moet handelen vanuit vertrouwen, niet angst. Dit hele traject riekt naar het negeren van het vertrouwensbeginsel. Het besluit lijkt al vast te staan, dan is participatie slechts schijn.”
Raadspartijen reageren verdeeld
Swollwacht, fel tegen het proces en de omvang van het AZC, diende een motie in waarin werd gesteld dat het draagvlak volledig ontbrak en de raad het besluit moest terugdraaien. De partij kreeg hierin echter geen steun: “Ik snap het gevoel,” zei de VVD, “maar het juridisch besluit is al genomen. We kunnen dat nu niet ontkennen.”
De SP betoogde dat kleinschalige opvang, verspreid over de stad, menselijker en realistischer zou zijn. D66 en GroenLinks kozen juist voor voortgang, waarbij ze benadrukten dat iedereen recht heeft op een veilige plek: “Het is nu tijd voor verbinding in plaats van verdeeldheid.” De ChristenUnie erkende het ongemak bij veel bewoners, maar sprak zich ook uit voor opvang van mensen die gevlucht zijn voor oorlog en vervolging.
Volt stemde eveneens voor, maar uitte scherpe kritiek op het gebrek aan participatie tot nu toe. “Dagbesteding, taalonderwijs en gedeelde voorzieningen zijn essentieel. We moeten bouwen aan vertrouwen vanaf dag één,” aldus de fractie.
We hebben niet zomaar gekozen voor De Tippe. Locaties zijn schaars en de opdracht is urgent. Maar we nemen de zorgen van bewoners serieus. Er komt participatie over hoe we dit gaan doen, met aandacht voor voorzieningen, leefbaarheid en betrokkenheid – Anja Roelfs – Wethouder Asiel Zwolle

Aanpassingen op aantallen en voorzieningen
Tijdens het debat passeerden verschillende aanpassingen het debat. Een voorstel van de SP om het aantal bewoners terug te brengen naar 300 haalde het niet. Een alternatief voorstel van het CDA en de PvdA om het aantal te begrenzen op maximaal 400 kreeg wel brede steun, inclusief van het college.
Andere aangenomen voorstellen gingen over de leefbaarheid: bewoners moeten kunnen rekenen op gedeelde voorzieningen zoals een wijkcentrum of sportveld. De VVD en ChristenUnie vroegen bovendien om een structurele politiepost in Stadshagen, om het veiligheidsgevoel in de wijk te versterken – een verzoek dat het college positief beoordeelde en zal meenemen in de verdere uitvoering.
Onrust in de zaal, maar ook hoopvolle woorden
Toen duidelijk werd dat het besluit over het AZC definitief was, ontstond rumoer in de zaal. Swollwacht waarschuwde: “We zijn op ramkoers met onze eigen inwoners.” Volt riep juist op tot samenwerking: “Solidariteit is geen randvoorwaarde, maar de basis van onze samenleving.”
De wethouder, Anja Roelfs, verdedigde het beleid en benadrukte dat de gemeente uitvoering geeft aan het landelijke beleid van 2023. “We hebben niet zomaar gekozen voor De Tippe. Locaties zijn schaars en de opdracht is urgent. Maar we nemen de zorgen van bewoners serieus. Er komt participatie over hoe we dit gaan doen, met aandacht voor voorzieningen, leefbaarheid en betrokkenheid.”
Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Maar vanavond hebben we als raad een richting gekozen. Nu is het aan ons allen om die richting menselijk en zorgvuldig in te vullen – Peter Snijders, burgemeester Zwolle

Het besluit over het AZC staat, maar het politieke werk is nog lang niet klaar. De burgemeester sloot af met de woorden: “Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Maar vanavond hebben we als raad een richting gekozen. Nu is het aan ons allen om die richting menselijk en zorgvuldig in te vullen.”