Aziatisch restaurant slaat alarm – ‘Straks geen Babi Pangang meer in Nederland!’
Zwolle – Stel je voor: geen loempia’s, geen sushi, geen Babi Pangang meer in Nederland. Voor Restaurant Eten & Zo aan de Broerendanserdijk in Zwolle klinkt het als een dreigend toekomstbeeld. Het restaurant doet nu een noodoproep aan de lokale politiek én inwoners: red de Aziatische horeca, voordat het te laat is.
‘Sluiting dreigt door kokstekort’
De uitbaters van Eten & Zo zitten met de handen in het haar. Hoewel de lockdowns inmiddels achter de rug zijn en gasten weer gretig aanschuiven, sluiten overal in Nederland Aziatische restaurants hun deuren. De reden? Een nijpend tekort aan gekwalificeerde koks.
“Het gaat niet om zomaar een kok,” legt het restaurant uit. “Onze chefs hebben jarenlang een specialistische opleiding gevolgd in Azië. Zij kennen de traditionele recepten en technieken tot in de puntjes. Zonder hen kunnen we geen authentieke gerechten serveren.”
Vergunningen op slot
Tot vorig jaar konden restaurants relatief eenvoudig een tewerkstellingsvergunning aanvragen om deze vaklui uit Azië naar Nederland te halen, mits ze konden aantonen dat er in Europa geen geschikte kandidaten waren. Maar sinds 1 juli 2024 is de regelgeving aangescherpt.
“Het UWV verwacht nu dat we nog intensiever in Europa zoeken,” aldus Eten & Zo. “Ze denken dat iemand zonder Aziatische horecaervaring wel even in een paar maanden kan worden opgeleid tot chef. Dat is natuurlijk niet zo. Van een Napolitaanse pizzabakker maak je niet zomaar een Aziatische chef.”
Massale sluitingen dreigen
Het gevolg? Steeds meer collega’s sluiten hun zaak om geen halfbakken gerechten te hoeven serveren. “Veel ondernemers kiezen eieren voor hun geld,” zegt het Zwolse restaurant. “Ze sluiten hun restaurant liever dan hun klanten gerechten te serveren die onder de maat zijn.”
Volgens de brancheorganisatie Fine Eastern Restaurants, waartoe Eten & Zo behoort, gaat het om een sector die goed is voor zo’n 40.000 banen en 1,8 miljard euro omzet in Nederland. Toch lijkt de politiek daar weinig boodschap aan te hebben. “Den Haag wil migratie beperken en zet daarom de rem op deze vergunningen. En dat terwijl het om slechts een paar honderd aanvragen per jaar gaat,” aldus het restaurant.
Lokale steun hard nodig
Eten & Zo roept nu de Zwolse gemeenteraad en het college van B&W op om zich hard te maken voor de lokale Aziatische horeca. “We vragen hen om Den Haag duidelijk te maken dat dit beleid funest is voor onze sector, voor de werkgelegenheid en voor de leefbaarheid in Zwolle.”
Het restaurant benadrukt dat het altijd een sociale functie heeft gehad in de stad. “We hebben al zoveel verjaardagen en jubilea met onze gasten gevierd. We willen blijven bijdragen aan de economische vitaliteit en leefbaarheid van de gemeenschap, maar daarvoor hebben we uw steun hard nodig.”
Petitie en actie
De oproep sluit aan bij een bredere landelijke actie. Vorige jaar werd een petitie gelanceerd om de functie-eisen voor Aziatische koks te behouden. Meer dan 7.000 mensen zetten toen hun handtekening om te voorkomen dat de authentieke Aziatische keuken uit Nederland verdwijnt.
“In 2028 is het honderd jaar geleden dat het eerste Aziatische restaurant, restaurant Kong Hing in
Amsterdam, zijn deuren opende in Nederland. Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen
dat wij en onze collega restaurateurs dat honderdjarig jubileum met u kunnen vieren. Maar
daarvoor is lokale steun hard nodig.,” besluit Eten & Zo, daarmee hopende op de steun van de lokale politiek.