EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Statenzaal wordt hotel, hostel en horecagelegenheid

Zwolle – Een horecagelegenheid in de leeszaal én in de binnentuin, diverse culturele activiteiten,  activiteiten gericht op de democratie, hotelkamers en een hostel. Dát zijn de plannen voor de invulling van de Statenzaalcomplex (1898).

Het college heeft besloten dat er met de combinatie ‘Pelsertoren en Horeca Mannen’ en met de door hen ingediende plannen geprobeerd gaat worden om te komen tot een huurovereenkomst voor het Statenzaalcomplex.

Meest kansrijk

Het plan van De Pelsertoren en de Horeca Mannen wordt door de adviescommissie beoordeeld als het meest kansrijke plan op basis van de gestelde voorwaarden en ambities in de uitvraag Statenzaalcomplex. 

‘De initiatiefnemers zijn geen onbekenden. Elders in de stad hebben zij zich ook al bewezen. Met deze bestemming blijft het prachtige historische erfgoed zichtbaar. Dat was altijd de opzet, evenals de mogelijkheid om hier te kunnen blijven trouwen. Ik verwacht hiermee dan ook dat deze invulling een bijdrage gaat leveren aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad.’ René de Heer

 

Historie, cultuur en logies

Zoals gezegd omvat het ingediende plan een horecagelegenheid in de leeszaal met binnentuin. Daarnaast zal de Statenzaal gebruikt worden voor diverse culturele activiteiten en activiteiten gericht op de democratie. En is er in de koffiekamer ruimte voor rust en historie.
In de overige ruimtes is het plan hotelkamers te creëren en in het minder karakteristieke deel een hostel. De culturele activiteiten wil de combinatie onderbrengen in een stichting, waar beide partijen ook een financiële bijdrage aan leveren.

Een van de voorwaarden, die het college mee geeft aan de combinatie is het nader uitwerken van het culturele plan voor de Statenzaal. Hierin moeten ook de culturele partners nader worden benoemd. 

 

Planning

Het besluit is genomen op basis van het advies van ‘de adviescommissie Statenzaalcomplex’. Deze adviescommissie bestaat uit vertegenwoordigers uit het culturele circuit van Zwolle, de centrummanager, een vertegenwoordiger van de centrumbewoners, ambtelijke vertegenwoordiging vanuit vastgoed, economie, cultuur en erfgoed en een planeconoom. 

Wanneer partijen het met elkaar eens kunnen worden over de inhoud van de huurovereenkomst, dan is de verwachting dat net voor de zomer van 2020 de definitieve huurovereenkomst getekend kan worden. In verband met de diverse (financiële en bouwkundige) voorbereidingen gaat hier enige tijd overheen. 

Tot 1 februari 2016 was het gebouwencomplex aan de Diezerstraat 80 inclusief het huidige Statenzaalcomplex volledig in eigendom van de gemeente. Het complex werd verhuurd aan Stadkamer die het gebruikte als centrumlocatie van de bibliotheek. Een groot deel van het pand is in 2016 door de gemeente verkocht en is in gebruik genomen door de Zara. Stadkamer heeft nog enige tijd gebruik gemaakt van het monumentale deel van het pand, het Statenzaalcomplex, maar is inmiddels verhuisd naar een andere locatie. Op dit moment wordt het complex beheerd door CareX en maken verschillende (culturele) partijen onder de naam Statenmakers er gebruik van.

foto © Matthijs van Os
foto © Matthijs van Os

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button