Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Selma Wijnberg overleden

Laatste overlevende Nazi-vernietigingskamp Sobib贸r

Zwolle – De NOS meldt via haar familie dat Selma Wijnberg, de laatste Nederlandse overlevende van het Duitse vernietigingskamp Sobib贸r, is overleden. Selma Wijnberg was 96 jaar. Ze groeide op in Hotel Wijnberg aan de Zwolse Veemarkt. Daar keerde ze na de oorlog ook naar terug samen met haar man Chaim Engel. Een hartelijke ontvangst kregen ze echter niet. Chaim werd door minister Kolschoten bestempeld als ongewenste vreemdeling en moest terug naar Polen. Toen Selma daarop met Chaim trouwde, moest zij ook het land uit.

Bron NOS

 

Omdat Polen niet meewerkte aan de uitzetting kon het stel toch in Zwolle blijven. Ze kregen er een zoon en begonnen een stoffenwinkel.聽In 1951 emigreerden ze, verbitterd over de houding van Nederland, naar Isra毛l. Vandaar verhuisden ze in 1957 naar de VS, waar ze de rest van hun leven bleven wonen. Chaim overleed in 2003.

Excuses

In 2010 bood minister Klink namens de Nederlandse regering excuses aan voor de ongepaste behandeling die ze na de oorlog had ontvangen. Selma keerde voor die gelegenheid voor het eerst, met haar twee kleindochters, terug naar Nederland, waar ze Zwolle bezocht. In 2017 werd daar een herdenkingsplaquette voor haar geplaatst.

De historicus Ad van Liempt schreef een boek over haar, onder de titel ‘Selma, de vrouw die Sobib贸r overleefde’

In Sobib贸r werden 34.000 Joodse Nederlanders vergast. Slechts 18 overleefden het, onder wie Selma Wijnberg. Recentelijk werden nog pogingen ondernomen om Hotel Wijnberg voor de sloop te behoeden en om te bouwen tot een museum of gemeentelijk monument. Die poging liepen echter op niets uit. Wel kwam er een doorlopende expositie over haar leven in de Zwolse Synagoge. Die werd vorig jaar geopend door haar dochter.

In mei 2017 bezochten familieleden van Selma Wijnberg Zwolle nog. Haar dochter opende een doorlopende tentoonstelling in de Zwolse Synagoge.

Gerelateerde artikelen

Back to top button