LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Overschrijven van 800 duizend woorden Zwolse Bijbel is gestart

Zwolle – Met heel de stad een bijbel overschrijven! Dat project startte maandagmiddag in de Grote Kerk in Zwolle. ChristenUniew Wethouder Ed Anker schreef de eerste woorden voor de nieuwe Zwolse bijbel: ‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’. Het ter schrift stellen van deze woorden symboliseerde het startmoment voor de 2,5 maand durende bijbelse schrijfactie.

Geïnspireerd door de 15e eeuwse handgeschreven Zwolse Bijbel van de Moderne Devoten, vond Stadspastor Mariska van Beusichem het hoog tijd voor een Bijbel anno nu. “Er moet ruimte komen voor gesprek en twijfel over tekst en inhoud, maar ook voor herstel. Want het 15e eeuwse exemplaar is beschadigd, er zijn zelfs delen uitgesneden!”, aldus de pastor.

tekst gaat verder onder de foto

Foto’s © Sander van Hooren

Er moeten maar liefst tussen de zevenhonderd en achthonderd duizend woorden worden opgeschreven. Gemiddeld lukt het de mens om aandachtig achtien à twintig woorden per minuut over te schrijven. Bij elkaar zou dit op ruim meer dan 650 uren schrijven uitkomen. “Gelukkig maken vele handen licht werk. Iedereen is welkom om een stukje mee te pennen en bij te dragen aan de nieuwe Zwolse Bijbel. Die we schrijven, samen met heel de stad. Geloven mag, maar hoeft niet.”.

Voor het overschrijven is aanmelding niet nodig en kan de Grote Kerk bezocht worden tussen 2 april en 14 juni. Tenzij het om een grotere groep gaat, dan stelt de organisatie aanmelding op prijs, zodat ze rekening kunnen houden met de komst van een grotere groep.

Zwolse kunstenaars verluchtigen (versieren) delen van de 66 hoofdstukken van het boekwerk. Hogeschool Artez en vakschool Cibap staan de Stadspastor en haar team bij in artistieke en praktische vraagstukken. Om het boek compleet te krijgen zijn er 2.500 Zwollenaren nodig die de 7 á 8 honderdduizend woorden van de Willibrordvertaling over gaan schrijven.

De geplande looptijd van het project is 1 april tot 14 juni 2019. Diverse (interactieve) activiteiten maken gedurende deze tien weken onderdeel uit van het project in de Grote Kerk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button