Onderzoek naar grote groengasinstallatie op Hessenpoort Zwolle: mest- en biogas
Zwolle – De gemeente Zwolle wil serieus werk maken van een grootschalige groengasinstallatie bij bedrijventerrein Hessenpoort. De gemeenteraad wordt gevraagd om groen licht te geven voor een haalbaarheidsonderzoek naar de productie van 20 tot 30 miljoen kubieke meter groen gas per jaar. In Coevorden staat al een soortgelijke groengasinstallatie. De gemeenteraad is hier afgelopen jaar op werkbezoek geweest.
Gas voor de Hessenpoort en voor de binnenstad
De groengasinstallatie in Zwolle moet draaien op co-vergisting van mest en andere biomassa. Volgens de gemeente kan het project een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie en klimaatdoelen. “Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas, ideaal voor industriële toepassingen of wijken waar warmtepompen en warmtenetten geen goede optie zijn, zoals in de Zwolse binnenstad” aldus wethouder Arjan Spaans.
Mestoverschot aanpakken
Volgens het raadsvoorstel is er voldoende interesse vanuit de markt en is de locatie bij Hessenpoort ideaal. De installatie zou niet alleen bijdragen aan een schonere energievoorziening, maar ook helpen bij het terugdringen van het mestoverschot in Overijssel.
Omwonenden en ondernemers worden betrokken bij de plannen. De gemeente wil strenge eisen stellen aan de aanvoer en verwerking van mest en biomassa. Transport moet zoveel mogelijk op duurzame wijze gebeuren, bijvoorbeeld met bio-LNG of waterstoftrucks. Ook de impact op de omgeving en mogelijke geurhinder moeten worden onderzocht.
De gemeenteraad beslist binnenkort of het onderzoek van start mag gaan. Als alles volgens plan verloopt, kan de installatie in 2026 operationeel zijn.
Beoogde locatie groengasinstallatie
Afbeelding onder: De groengasinstallatie van Bio Energy Coevorden B.V. Bio Energy Coevorden (BEC) heeft een van de grootste biogasinstallaties van Nederland op het Europark in Coevorden. De installatie produceert jaarlijks 26 miljoen m³ Groen Gas door co- en allesvergisting van mest en organisch afval. Het verwerkt 215.000 ton biomassa per jaar, waarvan 50% mest en de rest afkomstig is van de voedingsmiddelenindustrie. De installatie werkt in een gesloten systeem waarbij de biomassa via vrachtauto’s wordt aangevoerd. Om geuroverlast te voorkomen, wordt de lucht in de ontvangsthal afgezogen en gezuiverd.
Met sponsoren van CV Turftrappers op bezoek bij Bio Energy Coevorden. Grootste groengas producent van NL. Groene verwaarding van mest. op en top innovatief en Circulair .
Samen met collega ursulabekhuis en bedrijfsconsulent biancamenderink pic.twitter.com/oni42BxyU4— Erik Volmerink (@erikvolmerink) November 13, 2019