Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Muziektrein doet Zwolle aan op Dag van de Componist; gratis stations concert

Zwolle – Zaterdag 15 juni 2024 wordt de Dag van de Componist gehouden. De dag waarbij in ruim 15 steden het publiek kan kennismaken met componisten en hun nieuwe muziek. En dat via de speciale ‘New Music NOW Express’ trein die deze zaterdag om 12 uur’s middags Zwolle aandoet. Op het station wordt een feestelijk Stationsconcert gehouden, gratis toegankelijk voor het publiek. De Zwolse Stadscomponist Toon Hagen en musicus/ ceremoniemeester Rik Elings (Culturschip Thor en buitenpianist) presenteren een gevarieerd programma met optredens van het Oorkaan Ensemble, de Meander Bigband, en andere lokale musici. Het hoogtepunt is de uitvoering van het nieuwe Stadslied, geschreven door Hagen.

Programma in Zwolle

Het concert opent met een toespraak van de Commissaris van de Koning van Overijssel Andries Heidema. Het Oorkaan Ensemble speelt de “Black Sea Suite” van Steven Kamperman en een speciale compositie van Componist des Vaderlands, Anne-Maartje Lemereis. Daarnaast brengt de Zwolse componist Ivo van Emmerik een unieke muzikale uitnodiging gebaseerd op een gedicht van MichĆØle MĆ©tail. De Meander Bigband zal zowel een arrangement van het Stadslied als de Hanze Tune van Rik Elings uitvoeren. Studenten van ArtEZ University of the Arts presenteren recente composities. Ook op andere locaties in Zwolle zijn er tal van optredens, zoals in de Stadkamer, het Academiehuis de Grote Kerk, de Peperbus en bij ARTez.

Dag van de Componist

De Dag van de Componist, een jaarlijks festival georganiseerd door New Music NOW, viert op 15 juni 2024 zijn derde editie. Het evenement zet honderd Nederlandse componisten in de schijnwerpers met meer dan 150 activiteiten in meer dan 15 steden. De New Music NOW Express verbindt deze steden met muzikale optredens in de trein en op de stations. Naast Zwolle stopt de trein in Amsterdam, Almere, Arnhem, Den Bosch en Utrecht, waar feestelijke Stationsconcerten worden gehouden.

Landelijk Festival

Dit unieke festival viert de waarde van nieuwe muziek en wil een breed publiek in aanraking brengen met hedendaagse composities. Deelnemende steden zijn onder andere Amsterdam, Almere, Arnhem, Den Bosch, en Utrecht. Het programma omvat optredens in theaters, openluchtlocaties, en de muziektrein zelf. Het volledige programma is te vinden op de website van New Music NOW.

Tickets en Meer Informatie

Tickets voor de muziektrein zijn beschikbaar via de website van New Music NOW, zowel voor de hele dag als voor losse trajecten.

Programma Zwolle

Stationsconcert Zwolle

Zaterdag 15 juni | Zwolle | 12:00 – 13:00 uur | gratis toegankelijkĀ 

Stadscomponist Zwolle is componist en organistĀ Toon Hagen.Ā Componist en musicus Rik Elings treedt op als ceremoniemeester. Samen presenteren ze een feestelijk programma van een uur met de volgende onderdelen:

  • Feestelijke opening door Commissaris van de Koning van Overijssel Dhr. Heidema
  • HetĀ Oorkaan EnsembleĀ speeltĀ Black Sea SuiteĀ van Steven Kamperman, en de compositie dieĀ Componist des VaderlandsĀ Anne-Maartje LemereisĀ voor de Dag van de Componist heeft geschreven.
  • De Zwolse componistĀ Ivo van EmmerikĀ schrijft voorĀ OorkaanĀ en countertenorĀ Arturo Den HartogĀ een muzikale uitnodiging om door de stad Zwolle te dwalen op basis van het gedicht ‘Doolhof – U bent hier’ van MichĆØle MĆ©tail.
  • DeĀ Meander BigbandĀ speelt een Bigband-arrangement (gemaakt doorĀ Albert Dam) van het nieuwe Stadslied van Toon Hagen.
  • Rik ElingsĀ presenteert de up-tempo ouverture die hij baseerde op zijn recent gecomponeerdeĀ Hanze Tune.Ā DeĀ Meander BigbandĀ en dirigentĀ Albert DamĀ spelen de ouverture, en ook het liedĀ Ik kom uit Zwolle,Ā op een tekst van Rik Elings.
  • Uitvoering van recente stukken geschreven door componisten die studerenaan deĀ ArtEZ University of the Arts.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren