112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Jongens voorkomen aanslag met brandbommen op woning Aa-landen

Foto's © Peter Denekamp / video © Hugo Janssen

Zwolle – Een groep jongens heeft zaterdagavond rond half negen kunnen voorkomen dat een onbekende man drie molotovcocktails tegen een woning op de Alm in de wijk de Aa-landen gooide.

De groep jongeren zat buiten op hun balkon toen ze een tengere man op de fiets zagen aankomen. De man zette zijn fiets op de parkeerplaats neer en liep vervolgens naar de woning. Hij gooide met stenen naar het huis. Op het moment dat de jongens het vuur zagen toen hij de molotovcocktails aanstak aarzelden ze geen moment meer. Het zevental knapen rende naar buiten om de man te weerhouden van zijn snode plannen.

Aan de dood ontsnapt

De man had twee brandende molotovcocktails in zijn handen toen de jongeren op hem af kwamen rennen. De derde brandbom stond op de grond. Toen de man vluchtte viel deze om. Tijdens zijn vlucht gooide de man de twee brandende molotovcocktails naar zijn achtervolgers. “Eén van de molotovcocktails vloog rakelings langs mijn hoofd. Natuurlijk ben ik wel geschrokken maar ik baal vooral dat we die vent niet te pakken konden krijgen,” vertelt een van de heldhaftige jongens. Ook de buurvrouw roept van balkon dat ze de jongens ontzettend dapper vindt.

De dader is hardlopend richting de Bernisse gevlucht. De jongeren hebben van de politie het advies gekregen om aangifte te doen tegen de man die de brandbommen naar ze heeft gegooid.

tekst gaat verder onder de foto’s

Voor de boom (linksboven) ligt de omgevallen molotovcocktail.
De omgevallen molotovcocktail voor de woning op de Alm.
De plek waar de eerste brandende molotovcocktail neer is gekomen die naar de achtervolgende jongens is gegooid.
De plek waar de tweede molotovcocktail de grond raakte nadat de dader het naar zijn achtervolgers gegooid had.

Tweede aanslag met molotovcocktails binnen 24 uur

De bewoner van de woning in de Berkumstraat, het doelwit van brandbommen vrijdagavond, duikt op bij de door politie gespannen afzetlinten op de Alm. De woning waar het deze keer op is gemunt is de woning van zijn vader.

Vrijdagavond werden er brand gesticht in zijn woning. Hierbij raakte één van zijn hondjes blind aan beide ogen. Zijn andere hondje liep zeer zware brandwonden op en is inmiddels overleden.

Ook de jongens vertellen dat ze de oudere man die tegenover ze woont goed kennen. De man had ’s ochtends gezegd dat het huis van zijn zoon in brand was gestoken. Ook vertelde hij dat hij dacht dat hij misschien vanavond wel aan de beurt zou zijn. Zijn zoon had hem gewaarschuwd omdat hij een dreigement had ontvangen dat zijn vader en broer de volgende zouden zijn.

tekst gaat verder onder de foto

Politie neemt de zaak hoog op

De recherche en brandonderzoekers zijn direct begonnen met een onderzoek op de Alm. Uitgebreid wordt de omgevallen molotovcocktai onderzocht. Ook de twee plekken waar de brandende bommen terecht kwamen, die naar de jongens zijn gegooid, krijgen de aandacht van de agenten. Behalve glasscherven en twee grote zwarte roetplekken op het wegdek is er weinig te zien.

De politie wil niet bevestigen of ontkennen dat het gaat om de woning van een familielid van de bewoner van de Berkumstraat. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Politiemensen bekijken de fiets die de dader achter heeft gelaten op de Alm.

Een agent op het balkon van de woning die het doelwit was van de aanslag.

Plaats op de kaart bij benadering:

Back to top button