
Zwolle – Wat gebeurt er als Zwolle plotseling wordt getroffen door een crisis? Van wateroverlast tot langdurige stroomuitval: de gemeente zegt voorbereid te zijn. Maar hoe zit dat precies? We zetten vijf prangende vragen en antwoorden op een rij.
1. Is Zwolle klaar voor een ramp?
Ja, de gemeente werkt samen met de Veiligheidsregio IJsselland aan crisisplannen. Voor 2025 zijn er scenario’s uitgewerkt voor grote stroomuitval, wateroverlast, een nieuwe ziekte-uitbraak en risico’s door de energietransitie. Zodra deze plannen zijn afgerond, deelt de gemeente ze met de gemeenteraad.
2. Welke wijken lopen het meeste risico op het gebied van wateroverlast?
Uit stresstesten blijkt dat met name Assendorp en Diezerpoort gevoelig zijn voor wateroverlast. Ook Berkum, Wipstrik, Kamperpoort en Voorst zijn kwetsbare gebieden. De gemeente heeft plannen opgesteld om de risico’s hier te verkleinen en maatregelen worden de komende jaren uitgevoerd.
Eind vorig jaar heeft de secretaris-generaal van de NAVO geuit dat het ‘tijd is om ons geestelijk voor te bereiden op oorlog.’
3. Wat doet Zwolle als de NAVO waarschuwt voor oorlog?
De NAVO-top heeft gezegd dat burgers zich mentaal moeten voorbereiden op oorlog. De gemeente focust vooral op bewustwording en voorlichting. “Wij vinden het belangrijk om inwoners bewust te maken van mogelijke crisissituaties en hen te informeren over wat ze kunnen doen bij een ramp of uitval van essentiële voorzieningen.” aldus de gemeente.
Minister Brekelmans van Defensie gaf onlangs aan dat burgers zich beter moeten voorbereiden op crisissituaties zoals watersnood, een pandemie of een langdurige uitval van “vitale processen”.
4. Moeten inwoners zelf voorbereidingen treffen?
Ja, volgens de gemeente moeten Zwollenaren zich bewust zijn van mogelijke noodsituaties en weten hoe ze moeten handelen. Samen met de Veiligheidsregio IJsselland sluit de gemeente aan bij de landelijke campagne ‘Denk Vooruit’, die burgers aanmoedigt om zich beter voor te bereiden op bijvoorbeeld stroomuitval of een pandemie.
5. Wat vindt de gemeente van de oproep van het kabinet?
Minister Brekelmans (Defensie) riep onlangs op om crisisvoorbereiding serieuzer te nemen. Zwolle erkent het belang hiervan en zegt dat zowel overheid als burgers hierin een rol spelen. “Wij vinden het belangrijk om inwoners bewust te maken van mogelijke crisissituaties en hen te informeren over wat ze kunnen doen bij een ramp of uitval van essentiële voorzieningen.”
Wil je weten hoe jij je voor kunt bereiden? Kijk op de website Denk Vooruit.
Denk Vooruit