Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Helmplicht per 1 januari 2023 geldt ook voor deelscooters Felyx en Check

Zwolle – De tijden van, met de wind door je haren op je snorscooter rijden, zijn vanaf 1 januari 2023 definitief voorbij. Want na oud en nieuw wordt het verplicht om een helm te dragen op een snorfiets, de 25 kilometer per uur brommer met een blauwe kentekenplaat. Dit geldt voor alle snorscooters in Nederland en dus ook voor de deelscooters. De helmplicht is een grote verandering voor de gebruikers van de zo’n beetje 300 deelscooters van Felyx en Check die op vele plekken in Zwolle staan. Zowel de bestuurder als de passagier zijn helmplichtig.

Helm voor bestuurder en passagier

Beide bedrijven hebben hun deelscooters in Zwolle de afgelopen periode dan ook voorzien van een helmkoffer. In deze koffer zitten twee helmen voor de bestuurder en de passagier. Ook is er gedacht aan haarnetjes voor de hygiëne. Nadat de gebruiker de scooter ontgrendeld heeft met de app kan via de knop op de achterkant van de bak de helmkoffer worden geopend. Om de scooterbestuurders er nog eens extra aan te herinneren dat een helm dragen verplicht is krijgen ze ook nog een melding in de app.

Het is door de lange aanloop en de berichtgeving inmiddels voldoende duidelijk dat er vanaf 1 januari een helmplicht geldt. De politie gaat daarom niet eerst uitgebreid waarschuwen, maar kan meteen een boete uitschrijven. Openbaar Ministerie

 

Boete rijden zonder helm

Zónder helm rijden kan je een boete van 100 euro plus 9 euro administratiekosten opleveren. Verkeersofficier Achilles Damen van het Openbaar Ministerie: “Het is door de lange aanloop en de berichtgeving inmiddels voldoende duidelijk dat er vanaf 1 januari een helmplicht geldt. De politie gaat daarom niet eerst uitgebreid waarschuwen, maar kan meteen een boete uitschrijven. De scooteraar is dus gewaarschuwd. Bespaar jezelf die boete, maar bovenal: zorg ervoor dat je veilig thuiskomt en draag een helm.”

Helmplicht

De helmplicht is er gekomen op initiatief van artsen. Het dragen van een helm kan (hoofd en hersen)letsel en doden voorkomen, constateerden zij. In andere Europese landen is de helm al verplicht voor de tweewielers met een maximumsnelheid van 25 km per uur. In Nederland zijn 800.000 scooters en snorfietsen.

Voor & Na

Zo zagen de deelscooters van Felyx er tot voor kort uit
De deelscooters vabn Felyx zijn nu voorzien van een helmkoffer met 2 helmen.

 

Helmplicht altijd al in Amsterdam

Felyx heeft naast de 150 deelscooters in Zwolle ook deelscooters staan in Den Bosch, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlen, Nijmegen, Rotterdam en Tilburg. Check heeft deelscooters in Rotterdam, Amsterdam, Breda, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Groningen, Hilversum, Leeuwarden, Enschede, Amersfoort, Hilversum, Vlaardingen, Rijswijk en Hengelo. Voor al deze steden is de helmplicht nieuw, met uitzondering van Amsterdam. Daar moest je sowieso al een helm dragen of je nou een 45 km/uur scooter had of een scooter met een blauw plaatje die maar 30 km/uur gaat.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button