Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Ganzenfamilie Blaloweg verhuist naar Drenthe

Zwolle – De ganzen die verblijven in de bermen van de A28, Katerdijk en Blaloweg worden volgende week verplaatst. Woensdag verhuist de organisatie Hofganzen in opdracht van de gemeente de ganzen naar een speciale ganzenopvang. Vorige week stelde GroenLinks hierover nog vragen aan het college. De Zwolse dierenambulance trok al eerder aan de bel over deze kwestie.

De afgelopen tijd zijn er verschillende opties overwogen om de ganzen te verplaatsen. Regelmatig steken de ganzen namelijk plotseling de weg over. Dit kan onveilige situaties opleveren voor mens en dier Daarom worden de ganzen nu verplaatst naar een ganzenopvang in Drenthe. “Dit is een mooie oplossing,” aldus wethouder William Dogger. “Doordat we de ganzen wegvangen wordt het veiliger en hoeven automobilisten niet meer plotseling op de rem te trappen met alle gevolgen van dien. En de ganzen hebben straks alle ruimte en een plek waar ze ongestoord en veilig kunnen rondlopen.”

tekst gaat verder onder de foto

Regelmatig steken de ganzen plotseling de Blaloweg over.

Diervriendelijke werkwijze

Het vangen en verplaatsen van de ganzen doet de organisatie Hofganzen op een diervriendelijke manier. Wanneer er bijvoorbeeld broedende ganzen worden aangetroffen, worden deze ganzen niet gestoord en op een later moment verplaatst. De andere ganzen verhuizen deze week naar een speciale opvang. Op deze plek kunnen de ganzen rondlopen op een terrein van circa vier hectare grond, dit is vergelijkbaar met acht voetbalvelden.

De komende tijd gaat de gemeente onderzoeken of er maatregelen genomen kunnen worden zodat de bermen rondom de Blaloweg en Katerdijk minder aantrekkelijk worden voor ganzen om te verblijven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button