Robin Scherpen

Datum

sep 04 2022
Expired!

Tijd

20:00

Robin Scherpen staat met For The Unseen chapter III op Stadsfestival in Zwolle

Met For The Unseen chapter III presenteert Robin Scherpen in Hedon het derde deel uit zijn For The Unseen serie tijdens het Zwolse Stadsfestival. Eerdere edities werden in het Academiehuis (voorheen Grote Kerk) en in de kerkers onder het Zwolse gemeentehuis gehouden. Speciaal voor deze show op het Stadsfestival heeft Robin een visuele installatie laten bouwen.

Kaartverkoop voor de show is van start gegaan via www.stadsfestival.nl. Het Stadsfestival is een festival in de Zwolse binnenstad op 3, 4 en 5 september 2022.

Betoverd

Toen Robin Scherpen voor het eerst de melancholische, zachte klanken van de klassieke gitaar hoorde, was hij op slag betoverd. De pure vorm van muziek maken raakte hem. “Het is alsof er niets zit tussen mijn vingers en de snaren als ik het instrument bespeel”. In de loop van zijn studie aan het conservatorium merkte Scherpen dat hij door een oogaandoening niet meer in staat was de partituren te lezen. Deze tegenslag bracht hem onverwacht iets moois: hij leerde componeren op intuïtie. “Mijn slechte ogen hebben me geleerd hoe essentieel het is om volledige vrijheid te voelen als je in een creatief proces zit.” Die vrijheid ervoer Scherpen pas echt toen hij merkte dat zijn muziek tot hem kwam op onbewuste momenten.

Robin Scherpen is klassiek gitarist en componist. De fundering van zijn nieuwe muziek schreef hij in het donker omdat hij geen licht kon verdragen voor zo’n zeven weken na oogoperaties. Ook nu vertrouwde de klassiek gitarist weer volledig op zijn intuïtie. De donkere tijd bleek geen beperking maar juist een bevrijding. “De muziek kwam in haar puurste vorm naar buiten.”

“De muziek kwam in haar puurste vorm naar buiten.”    Robin Scherpen, klassiek gitarist en componist

 

Die pure vorm wil Scherpen ook aan het publiek overbrengen. Hij belooft het publiek in Hedon mee te nemen in een contemplatieve droomwereld waarin visuele ruis volledig ontbreekt. De klassieke gitaar komt er in haar zuiverste vorm tot uiting. Tevens wil de gitarist zijn ervaring met verlies van controle delen met het publiek.

Inspiratie

Voor zijn nieuwste werk heeft Scherpen zich laten inspireren door de stroming van componisten als Olafur Arnalds, Nils Frahm en Hania Rani.  Eerder werkte Robin Scherpen jarenlang samen met Herman van Veen heeft hij momenteel een duo met Carel Kraayenhof en werkte hij als arrangeur en componist voor diverse artiesten en theatergezelschappen.

—————————————————————————————————————

ROBIN SCHERPEN

FOR THE UNSEEN CHAPTER III

Locatie: Stadsfestival Zwolle / Hedon – Grote Zaal

Wanneer: Zondag 4 september

Aanvang: 20:00 uur

Entree: € 12,50

Kaartverkoop: www.stadsfestival.nl

The event is finished.

Back to top button