Hans Luiten

Datum

jan 21 2023
Expired!

Tijd

11:00 - 13:00

Reprise Fraterhuis Academie over de jaren ’50 en ‘60 door huisdocent Hans Luiten

Zaterdag 21 januari van 11.00 tot 13.00 uur vindt de reprise van de Fraterhuis Academie over de jaren ’50 en ’60 in Nederland plaats. Historicus en huisdocent Hans Luiten buigt zich in dit college aan de hand van vermakelijke voorbeelden en fragmenten over de vraag in hoeverre er sprake was van botsende generaties in het Nederland van de jaren ’50 en ’60.

Jaren ’50 en ’60 in Nederland: botsende generaties?

De vrouw was ‘handelingsonbekwaam’ tot 1956 en mocht dus niet zonder man of vader een document ondertekenen. De man was ‘hoofd van het gezin’. Burgemeesters konden het zich veroorloven de film Rock around the clock (1956) te verbieden of zonder geluid te laten draaien. Tot zover het stereotype beeld van de ‘saaie’ jaren vijftig.

In de ‘wilde’ jaren zestig zagen we opeens jongeren die zich manifesteerden: muziek in het Kralingse Bos, Damslapers, jongeren die naar Afghanistan afreisden over de hippietrail, de opkomst van Provo en Veronica, de winst van D66 en de Boerenpartij.

Was Nederland binnen één generatie zo sterk veranderd? Of is dit een karikatuur? En als er wel veel veranderde; wat waren dan de oorzaken? Aan de hand van vermakelijke beelden behandelt historicus en huisdocent Hans Luiten deze vragen. Een lezing over Provo’s en Pleiners, grote gezinnen en geleide loonpolitiek, migratie en Dolle Mina.

Prijzen & zo

Vrienden van het Fraterhuis betalen €10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren.
Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

Fraterhuis Academie Celekwartier

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in haar filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

The event is finished.

Back to top button