Foto: Academiehuis

Datum

mrt 02 2024
Expired!

Tijd

20:00

Passie voor Bach | Café Zimmerman in Academiehuis

Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagavond in Academiehuis Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Leipziger koffiehuis

In 1729 kreeg Bach de leiding over het Collegium Musicum van Leipzig. Dat was een instrumentaal ensemble bestaande uit studenten van de universiteit, zeer goede amateurs en zijn oudste zoons. Iedere woensdag traden de musici op in het populaire koffiehuis van de heer Zimmermann aan de Katharinenstrasse. Er klonken dan werken van populaire componisten uit binnen- en buitenland en natuurlijk ook muziek van Bach zélf. Het honorarium vormde een broodnodige aanvulling op het bescheiden salaris dat hij kreeg voor zijn werk in de kerk. Of de kerkenraad erg gelukkig was met de optredens van de heer Bach in het koffiehuis valt overigens te bezien. In de achterkamertjes werd gegokt en regelmatig signaleerde men er prostituees op zoek naar klanten.

Gelderland en Overijssel

Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen. En wel in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

PASSIE VOOR BACH – Café Zimmerman is het derde concert in de serie over het meesterschap van Bach. Bestel bij het Academiehuis de serie voor 4 concerten voor maar € 75,00.
De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Datum
Zaterdag 2 maart 2024
Locatie
Academiehuis Grote Kerk
Uitgevoerd door
Phion
20:00 uur
€ 22,50

The event is finished.

Back to top button