NoaJohannes, Foto: Fraterhuis

Datum

jan 03 - 12 2024
Expired!

Tijd

20:00 - 21:30

Nieuwe Fraterhuis Talks over consent in film

Woensdagavond 3 januari staat de Fraterhuis Talk in het teken van consent in de filmwereld. We kijken niet meer op dezelfde manier naar seksscènes als vroeger. We stellen sneller de vraag: kan dit nog? Filmjournalist en NPO-programmamaker Noa Johannes is te gast en toont aan de hand van recente films hoe sexy on screen consent kan zijn.

Consent was nog nooit zo sexy

We kijken niet meer op dezelfde manier naar seksscènes als vroeger. In het tijdperk na MeToo zijn we met een andere, bewustere bril naar onze cultuur gaan kijken. We stellen sneller de vraag: kan dit nog? Inmiddels zijn er intimiteitscoördinatoren achter de schermen actief en wordt er voor de schermen ook steeds meer over consent gepraat. Maar levert dat niet alleen maar een hoop gedoe, gebrek aan spontaniteit en minder hete seksscènes op? Niets is minder waar, getuige recente films als Good Luck To You, Leo Grande, Portrait of a Lady on Fire en Happy Ending — ze laten zien hoe sexy on screen consent kan zijn.

Noa Johannes is filmjournalist, programmamaker en presentator. Ze schrijft artikelen voor NPO3 en presenteert voor het themakanaal NPO2 Extra de programma’s Art Dept, De Filmweek en VPRO Cinema Extra. Eerder schreef Noa voor onder andere De Filmkrant, VERS Magazine en Cinesud.nl. Ook presenteerde ze bij Rose Stories, het Nederlands Film Festival, IDFA en Eye Badlands.

Fraterhuis Talks

Filmtheater Fraterhuis presenteert de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20:15 tot 21:15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 7,50 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

The event is finished.

Back to top button