Foto: Pexels

Datum

sep 07 2022
Expired!

Tijd

20:30

Lezing: Plato’s Academie als inspiratiebron voor Kunst, wetenschap en politiek in de huidige tijd

Professor doctor Jaap Sijmons houdt in Academiehuis De Grote Kerk een lezing over het belang van de filosoof Plato, uit de klassieke oudheid.

De universiteit is tegenwoordig tot een onderzoeks- en onderwijsinstituut geworden van hoog niveau, maar met als keer zijde dat de academische vrijheid omwille van de kwaliteit en bestuurbaarheid duidelijk wordt ingeperkt. ‘No University’ zoekt deze vrije ruimte nadrukkelijk op. Maar wat was zij aanvankelijk? Een terugblik op het begin van de ‘Academie’, waar Plato in de Oudheid de grondlegger van is.

Duidelijke lijnen verbinden toen en nu. Het Academiehuis is er het fysieke bewijs van. Het vrije woord was en is nog steeds de basis van wat academisch mag heten. De impact voor de samenleving van inzicht vroeg en vraagt tevens om bezieling.

Het domein van de kunst

Philosophie en kunst waren en zijn nauw vervlochten. Kennis vormt ten slotte de wereld als techniek. Tegenwoordig doet de gedachte opgang, dat alle kennis ook niet meer is dan een techniek. Tijd voor een kernachtige academische bezinning langs de lijnen van de thema’s Woord-Muziek-Beeld, zoals die in het Academiehuis programmatisch zijn uitgewerkt.

Datum
Woensdag 7 september 2022
Locatie
Academiehuis Grote Kerk
Uitgevoerd door
Pr. dr. Jaap Sijmons
Aanvang
20.30 uur
Entree
gratis
Prof. mr. dr. dr. Jaap Sijmons studeerde filosofie en rechten te Utrecht. In beide vakken promoveerde hij. Ook was hij advocaat en legde zich steeds meer toe op het gezondheidsrecht. Thans is hij hoogleraar gezondheidsrecht, lid van de Gezondheidsraad te Den Haag en heeft regelmatig zitting in het Gerechtshof te Amsterdam. Hij woont in Zwolle en is lid van het Academiehuis.

The event is finished.

Back to top button