Luk-van-Haute-Fotograaf-Martin-Url

Datum

feb 17 2024
Expired!

Tijd

11:00 - 13:00

Fraterhuis Academie over Japanse cinema en Murakami door Luk van Haute

Zaterdag 17 februari 2024 om 11:00 uur staat de Fraterhuis Academie in het teken van Japan en Murakami. Japan heeft een geheel eigen filmcultuur én de top auteur Haruki Murakami. Van de boeken van Murakami zijn al veel films gemaakt en Luk van Haute vertaalde een aantal van de romans. Hij schetst de bijzondere Japanse filmcultuur én laat zien dat Murakami verfilmen niet bepaald eenvoudig is en dus ook heel verschillend is aangepakt.

Japan en Murakami

In deze lezing vertelt Japan-expert en vertaler Luk van Haute hoe de Japanse cinema zich de afgelopen eeuw heeft ontwikkeld, met aandacht voor specifieke kenmerken zoals de invloed van het kabuki-theater, de ‘benshi’ die commentaar gaf bij de stomme film, het genre van de ‘pink film’ als een vorm van avant-garde en de vervaging van het begrip ‘Japanse cinema’. Vervolgens gaat hij in op de diverse verfilmingen van het werk van bestsellerauteur Haruki Murakami. De adaptatie van zijn verhalen naar het witte doek verloopt niet altijd even eenvoudig. En de visies en interpretaties van de respectieve regisseurs, Japanners zowel als niet-Japanners, zijn vaak heel uiteenlopend. De lezing wordt rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal.

Luk van Haute schrijft en doceert al een paar decennia over Japanse literatuur en film. Hij vertaalde ruim dertig boeken uit het Japans, waaronder een handvol van Haruki Murakami, werkte een tijdje voor een Japanse filmproductiemaatschappij, is auteur van het boek Revival van de Japanse film en doet podiuminterviews met Japanse regisseurs op filmfestivals zoals dat van Rotterdam.

Prijzen & zo

Vrienden van het Fraterhuis betalen €10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.

Fraterhuis Academie Celekwartier

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

The event is finished.

Back to top button