Locatie

Deventer
Deventer

Datum

jul 01 - 03 2022
Expired!

25e editie van festival Deventer Op Stelten

Deventer – Tijdens de 25e editie van internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ is de stad wederom één groot theater met in totaal ruim 130 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer op 15 locaties in en rondom het centrum. Een feestelijke jubileum editie die net iets anders is dan je van het festival gewend bent.

Van vrijdagavond 1 t/m zondagmiddag 3 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit binnen- en buitenland. Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl

Op het programma staan nationale en internationale topvoorstellingen uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Nederland. Op dit moment wordt de laatste hand aan het programma gelegd. Welke theatergroepen precies naar Deventer komen, wordt begin mei bekend gemaakt. Eén tipje van de sluier kunnen we al oplichten: Close-Act komt terug!

Post-corona

De coronapandemie heeft ons allemaal lange tijd in onzekerheid gehouden. Ook bij de voorbereidingen van het festival, die in november ten tijde van lockdown gestart zijn, moest de organisatie hier rekening mee houden. Het grote spektakel op de pleinen als de Brink en Grote Kerkhof wordt daarom in een ander jasje gegoten. De grootschalige voorstellingen vinden dit jaar in het Worpplantsoen én op locaties buiten het centrum plaats. Daarnaast zullen veel ‘kleinere’ en mobiele voorstellingen de binnenstad kleuren en de bezoekers verrassen. Op die manier kunnen alle voorstellingen doorgaan mochten er toch onverhoopt restricties komen. Deze 25e editie staat in het teken van verrassende ontmoetingen, nieuwe voorstellingen en oude bekenden, ruimte voor jong talent én ingericht op de veiligheid en gezondheid van onze bezoekers, artiesten en medewerkers.

 Voor Deventenaar Adrie van Essen is dit de eerste editie die hij mag programmeren als nieuw artistiek leider van Deventer Op Stelten. Van Essen: “Heerlijk dat we publiek weer kunnen laten genieten van theater, dans, muziek en circus; heerlijk ook om artiesten te laten stralen voor dit publiek. Samen met een bijna geheel nieuw team staan we te trappelen van ongeduld om het nieuwe festivalseizoen te beginnen met als aftrap Deventer Op Stelten, waarbij nauw samengewerkt wordt met de diverse culturele instellingen in de stad.”

Jong talent bij Poolshoogte

Nieuw dit jaar is het onderdeel Poolshoogte; het makersfestival voor jongeren en jonge podiumkunst professionals. Hier kun je een weekend lang jong talent zien schitteren in het Havenkwartier. Tijdens Poolshoogte nodigt Het Theaterschip verschillende productiehuizen uit het hele land uit om samen met hun topmakers en jongeren een heel weekend in Deventer theater te maken. Het programma wordt aangevuld met jonge makers geselecteerd door de artistiek leider van Deventer Op Stelten. Dit weekend zijn er experimentele en uitdagende voorstellingen te zien, worden er workshops gevolgd en samen performances gemaakt.  ‘Poolshoogte’ wordt georganiseerd i.s.m. Het Theaterschip.

Hoogtevrees terug in het Worpplantsoen

Even een break nodig van het buitentheater? Tijdens Deventer Op Stelten tovert het Burgerweeshuis het mooie Worpplantsoen weer om tot een avant-gardistisch spektakel met muziek, eten & drinken in een mooi decor. De jongste festivalgangers kunnen op avontuur met een ritje in een rups of vliegend tussen de boomkruinen. Op het programma staan onder meer Mauskovic Dance Band, de postpunk van Snapped Ankles, muzikaal orkaan Kameel, eigenwijze popliedjes van The Shivas en ‘BurgerBeurs Act’ Oh Whale. ‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd i.s.m. Poppodium het Burgerweeshuis.

Over Deventer Op Stelten

‘Deventer Op Stelten’ is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. Van groots en meeslepend tot ingetogen en klein, van komisch en acrobatisch tot diepgravend.

Mede dankzij het Fonds Podiumkunsten en de Provincie Overijssel, is het ook dit jaar mogelijk om het allerbeste op het gebied van Europees buitentheater te laten zien.

‘Deventer Op Stelten’ is jaarlijks in juli en wordt door duizenden bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Het festival is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd door Evenementenbureau dEVENTer. Deventer Op Stelten is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten, sponsoren Grolsch, Witteveen+Bos, Centrumgarage, Indito, Topicus, Drukwerkdeal, NV Bergkwartier, Wolters bv, SDBM, bijdragen van horeca en alle sponsoren.

 

The event is finished.

Back to top button