Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Drie nieuwe tentoonstellingen vanaf 4 september in museum Fundatie

Chae Eun Rhee – Schilderijen, Jeroen Krabbé – Stilte en Lotta Blokker – Beelden.  

Zwolle – Op 4 september openen in Museum de Fundatie Zwolle drie nieuwe tentoonstellingen. Zo zijn er de monumentale schilderijen van Chae Eun Rhee te zien, presenteert Jeroen Krabbé een nieuwe serie schilderijen en laat beeldhouwer Lotta Blokker een aantal sculpturen zien.

Maanden van stilte en maanden alleen in het atelier. Jeroen Krabbé viel in 2020 uit het ritme dat zijn schilderen al decennialang bepaalt: reizen voor zijn film- en  televisiewerk en de opgedane indrukken verwerken in schilderijen in zijn werkplaats. Opgesloten in zijn atelier raakte Krabbé in eerste instantie moedeloos, vroeg hij zich af wat hij in deze tijd nog kon schilderen, wat hij eigenlijk deed in zijn atelier. Tot hij besloot het gevoel van  het niet-weten te gaan schilderen. De ontstane serie van negentwintig doeken is anders dan zijn voorgaande werk; schetsmatiger, ingetogener. Vaak is een open deur te zien, als een symbool  voor het gevaar dat dreigt. Het lege doek speelt de hoofdrol, bijna smekend om een onderwerp. Bij Stilte verschijnt een boek met een gesprek tussen Jeroen Krabbé en zijn zoon Jasper, met  foto’s van Annemarieke van Drimmelen. Een uitgave van Museum de Fundatie en Waanders uit de Kunst. 

Chae Eun Rhee – Schilderijen  

Chae Eun Rhee’s schilderijen zijn assemblages waarin tijd, media en geschiedenis dwars door  elkaar heen bewegen. Zo duikt het Arnolfini portret van Jan van Eyck op naast K-popster ‘V’,  loopt een figuur uit Pieter Bruegels De parabel der blinden in een rij met slingers papieren mannetjes zonder ogen en zijn er in haast ieder schilderij verwijzingen naar Alfred Hitchcocks  film The Birds. Telkens gebruikt ze herkenbare en minder herkenbare beelden uit de Aziatische en  westerse cultuur, waardoor bijna niemand alle citaten op haar doeken kan herkennen. Zo schept Chae Eun Rhee woont en werkt momenteel in Seoul, Zuid-Korea en is artist-in-residence bij het  Seoul Museum of Art. In 2020 voltooide ze een gast residentie aan de Rijksakademie in  Amsterdam.

Lotta Blokker – Beelden  

Lotta Blokker raakte de afgelopen jaren gefascineerd door foto’s die de grote historische  wreedheden in één beeld lijken te vangen, beelden die iedereen kent. Beelden die zo krachtig  zijn dat ze oorlogen kunnen veranderen en mensen in beweging kunnen krijgen. Ze vormen de  inspiratiebron voor haar werk in de tentoonstelling BeeldenGeconfronteerd met haar machteloosheid om iets aan groot menselijk leed te kunnen doen  probeert Lotta Blokker met haar sculpturen, die wel lijken te ademen, de tijd stil te laten staan,  of misschien zelfs terug te draaien. Beelden gaat over mensen, slachtoffers, maar ook over de  helende kracht van kunst. Bij Beelden verschijnt een boek met een gesprek tussen Ralph Keuning en Lotta Blokker. Een  uitgave van Museum de Fundatie en Waanders uit de Kunst. 

Chae Eun Rhee – Schilderijen, Jeroen Krabbé – Stilte en Lotta Blokker – Beelden zijn van 4 september t/m 5  december te zien in Museum de Fundatie Zwolle.  

Gerelateerde artikelen

Back to top button