Nieuws uit ZwolleSportVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolse winst in Provinciaal Koersbal-toernooi

Zwolle – Zwolle is de grote winnaar van het Provinciaal Koersbaltoernooi 2018. Als eerste eindigde het team Werkeren-3 en als tweede het team Docenten-93, beide uit Zwolle. De derde plaats was voor team Dante-2 uit Ommen. De vierde plaats was voor het team met de oudste deelneemster van het toernooi, de Pensioengroep uit Deventer. Hun oudste speelster is maar liefst 94 jaar.

Alle vier teams hadden 10 wedstrijdpunten behaald over 6 wedstrijden maar Werkeren-3 had de meeste paarwedstrijden gewonnen. Ruud van Leeuwen, wethouder van de gemeente Dalfsen was een tevreden man dat het grootste koersbaltoernooi in de Trefkoele in Dalfsen werd georganiseerd. Hij vroeg waardering en applaus voor de organisatie en de wedstrijdleiding van het toernooi.

Koersbal is van oorsprong een Australische sport en lijkt enigszins op “jeu de boule”.
Omstreeks 1980 is de sport overgewaaid naar Europa . Bewegen is gezond en daarom wordt In het kader van ” Meer bewegen voor Ouderen ” steeds meer koersbal gespeeld. Koersbal is een balspel dat binnen wordt gespeeld op een mat van 8 bij 2 meter. Er spelen 2 teams van 2 personen tegen elkaar. Het ene team met 4 zwarte en het andere met 4 bruine ballen. De bedoeling van het spel is , net als bij “jeu de boules ” om de ballen zo dicht mogelijk te rollen bij de jack , het witte doelballetje. De ballen rollen echter niet in een rechte baan , maar in een boog. Dit komt omdat het zwaartepunt van de koersballen niet in het midden zit. Daardoor is koersbal leuk , maar zeker in het begin ook moeilijk. Iedereen kan het leren en zal gauw ervaren dat koersbal vooral een gezellig maar ook een verrassend spel is. Er is geen kracht voor nodig , zodat iedereen gelijke kansen heeft.

Het jongste team dat in Dalfsen deelnam kwam uit Zwolle met een gemiddelde leeftijd van 33,5 jaar. Het oudste team kwam uit Deventer met een gemiddelde leeftijd van 84,3 jaar. De gemiddelde leeftijd van de ruim 250 koersballers was 76,6 jaar. De jongste deelneemer was 22 en kwam ook uit Zwolle.