LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse wandeling in teken van Moderne Devotie

Met een wandeling langs de Zwolse ‘hotspots’ van de Moderne Devotie vestigt de ChristenUnie op 3 maart nog eens extra de aandacht op de volgens Gerdien Rots “nog steeds actuele vernieuwingsbeweging.” Volgens de Zwolse fractievoorzitter zijn de Moderne Devoten voor steeds meer mensen een inspiratiebron. De ChristenUnie beloont een organisatie of persoon die dat bewijst met een award.

Leefgemeenschappen die voor elkaar zorgden

De Moderne Devoten brachten in de late Middeleeuwen rond Zwolle en Deventer een beweging op gang waarin groepen mensen in leefgemeenschappen voor elkaar zorgden. Eén van hun doelen was om iedereen in de samenleving mee te laten doen. “Daar werd de basis gelegd voor wat we nu de participatiesamenleving noemen,” stelt Gerdien Rots. “Daarmee is het idee achter de Moderne Devotie vandaag de dag misschien wel relevanter dan ooit.”

Moderne Devotieaward: 3 maart

Dat vindt ook Jan Westert, lijsttrekker van de ChristenUnie in Overijssel. “De Moderne Devotie sluit op een geweldige manier aan bij de christelijk sociale achtergrond van de ChristenUnie, waar een grote plaats is ingeruimd voor het denken vanuit gemeenschappen.” Om die reden heeft de ChristenUnie in Overijssel de Moderne Devotieaward in het leven geroepen die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of groep, die in de praktijk het gedachtegoed van de Moderne Devotie actueel zichtbaar heeft gemaakt.

Op 3 maart reikt Jan Westert de eerste Moderne Devotie-award uit. De Moderne Devotie-wandeling vindt plaats op 3 maart en begint om 19:15 uur in het Langhuis, Goudsteeg 8. Mink de Vries treedt tijdens de wandeling op als ‘reisleider’. Beeldend mysticus Henk Heideveld vertelt op deze avond hoe de Moderne Devotie in 2015 een plaats kan krijgen. Om 21:30 uur is er een afsluitende borrel.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op zwolle.christenunie.nl/modernedevotie.

 

Aanmelden wandeling

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button