KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Nieuwe Fraterhuis Talks over tropencinema door filmjournalist Omar Larabi

Zwolle – Woensdagavond 7 februari staat de Fraterhuis Talk in het teken van tropencinema. Filmjournalist Omar Larabi laat aan de hand van films uit Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië zien hoe films uit verre gebieden ook relevant zijn voor de Nederlandse kijker en de Europese maatschappij.

Tropencinema: hoe vreemd zijn films uit vreemde landen nu echt

In films die gemaakt zijn in de tropen tref je vaak thema’s aan die ook in ‘onze’ maatschappij een rol spelen. De makers hebben vaak een uitgesproken visie en blik op dezelfde dingen die ons in Europa bezighouden.

In deze Talk laat Omar Larabi aan de hand van films uit Latijns-Amerika (Tarde para morir joven), Afrika (Hyenas) en Zuidoost-Azië (Tropical Malady) zien hoe films uit verre gebieden ook relevant zijn voor de Nederlandse kijker en de Europese maatschappij. De films dienen vooral als een spiegel die de kijker confronteert met zijn eigen bestaan.

Omar Larabi studeerde filmgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt als freelance filmjournalist onder meer voor de Filmkrant, de Lagarde en de VARAgids, en is regelmatig te horen op Radio 1.

Fraterhuis Talks

Filmtheater Fraterhuis presenteert de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20:15 tot 21:15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 7,50 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button