EconomieKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse Theaters vraagt gemeente Zwolle om extra investering

Margreet Wieringa, directeur van de Zwolse Theaters, heeft dinsdagavond bij de gemeenteraad gepleit voor een eenmalige extra investering.

Dat geld is nodig voor de transitie van de organisatie en om onderhoud en herinvesteringen te kunnen doen.

Herinvesteringen De Spiegel

Theater De Spiegel is alweer 10 jaar oud. Het gebouw wordt intensief gebruikt en dan heb je te maken met slijtage. ‘Het is een lastig gebouw om te onderhouden ‘, stelt Wieringa, ‘De lichtinstallatie in de hal en de trekwanden zijn aan vervanging toe’.

Geld inzetten op programmering

Wieringa wil de bestaande subsidiegelden meer inzetten op de programmering, en niet, zoals nu het geval is, grotendeels op huisvesting en huurlasten. Ze vraagt daarom aan de gemeente om te kijken naar de verdeling van de kosten. Met andere woorden ‘Wie neemt wat voor zijn rekening’. ‘Tien jaar geleden zijn er contracten afgesloten voor onderhoud en huur die niet meer van deze tijd zijn’, aldus Wieringa ‘Contracten moeten beter ingericht worden, we moeten toe naar slimmere contracten en kijken naar de huurlasten’. Op dit moment is er volgens Wieringa onvoldoende geld in de reservekas om deze investeringen snel op te vangen anders dan te koste van de programmering.

Veranderslag naar commerciëler model

Ook voor de transitie van het theater is geld nodig. Door afnemende subsidiegelden moeten alle theaters steeds meer op eigen benen staan. Dit vraagt om een verandering in organisatie. Zo zal er een nieuw Customer Relationship Management systeem worden ingezet, wordt er gerichter en meer aan marketing gedaan, zullen er sponsoren worden aangetrokken en wordt er strakker ingekocht bij producenten zodat er toch echt verdiend gaat worden op de voorstellingen.

Dit vraagt ook om een verandering in denken bij het personeel. Medewerkers moeten hiervoor bepaalde competenties hebben. Wieringa: ‘Daarvoor is training nodig en dat kost geld. En niet bij alle medewerkers zullen deze competenties aanwezig zijn. Dan moet je afscheid nemen. Maar dan wel met een sociaal vangnet. De Zwolse Theaters is al jaren een grote werkgever in Zwolle. Dat schept een verplichting’.

Uiteraard wordt er niet alleen gevraagd om een pot met extra geld. Wieringa: ‘Ik kom zelf uit een commerciële organisatie waar we het gewend zijn om geld te verdienen’. Dat zet ze voort in Zwolle. Er zijn onlangs nieuwe business concepten opgestart met de inpandige horecagelegenheid Café Foyé en het publieke maatschappelijke podium Club Cele. Wieringa vertelt: ‘Sinds dat we de deuren open hebben gezet aan de Blijmarkt zie je dat er door het Filmtheater het Fraterhuis ook nieuw publiek binnenkomt. De Blijmarkt wordt ook meer en meer de culturele hotspot van Zwolle. Uiteraard draagt De Fundatie daar ook erg goed aan bij. Hun bezoekers zie je ’s avonds terug in het Theater. De markt voor de verhuur van de locaties aan congressen en evenementen trekt aan. En we hebben gesprekken met Theatergroep The Young Ones om hun mogelijk plaats te bieden binnen het theater.’
Of er uiteindelijk extra geld komt vanuit de gemeente is geheel afhankelijk van het totale bezuinigingspakket dat de gemeente moet doorvoeren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button