KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Zwolse theaters en Toegankelijk Zwolle zetten eerste stappen

Stappen naar toegankelijk maken van cultuurbezoek

Zwolle – Zwolse theaters is een samenwerking aangegaan met Toegankelijk Zwolle en zij zetten daarmee samen de eerste stappen in een toegankelijk cultureel aanbod met een specifieke focus op de podiumkunsten. Volgende week maandag 30 januari wordt de voorstelling Bruce & Wij in Schouwburg Odeon vertolkt door muziektolken.

Naar aanleiding van de discussie in de Tweede Kamer over de toegankelijkheid in de culturele en creatieve sector voor mensen met een beperking vindt Zwolse theaters het de hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen. Er zijn nog zo veel mensen “die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen” en kunst en cultuur is voor iedereen belangrijk.

Gebarentolk bij voorstelling

De voorstelling Bruce & Wij van Leon Verdonschot en Kluun op maandag 30 januari doet de aftrap. Bij deze avond zullen twee gebarentolken aanwezig zijn in de Hanzestrohmzaal van Schouwburg Odeon. Zij gaan afwisselend de voorstelling tolken; muziektolken is zeer intensief werk.

Het initiatief wordt breed gedragen, ook door de artiesten. Kluun: “Zo cool, dat onze voorstelling nu ook voor doven en slechthorenden toegankelijk is! De lyrics van Bruce staan fier overeind, ook zonder muziek. Leon en ik gaan uitvinden of dat ook voor onze verhalen geldt!”

Onbeperkt cultuur beleven

Zwolse theaters vindt het belangrijk dat iedereen moet kunnen genieten van kunst en cultuur. Voor komend theaterseizoen gaat Zwolse theaters dan ook voorstellingen aanbieden met audiodiscriptie. Daarnaast wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn voor prikkelarme (kinder)voorstellingen.

“Toegankelijkheid moet vanzelfsprekend worden!” Dit is het motto van Petra van Duin, projectleider bij Toegankelijk Zwolle. “Iedere inwoner van Zwolle moet de keuzemogelijkheid geboden worden om deel te kunnen nemen aan een culturele ervaring, zonder obstakels. We zijn daarom blij om samen met het theater hierin stappen te ondernemen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button