Nieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Zwolse student wint schrijfwedstrijd

Zwolle – Janke Reitsma uit Zwolle is met haar verhaal Torsvåg de winnaar van de Prozawedstrijd 2018-2019 die Schrijversvakschool Groningen in samenwerking met GRID, Grafisch Museum Groningen, heeft georganiseerd. Inspiratiebron voor de wedstrijd is de expositie ‘De Bosatlas, de kunst van het weglaten’. De jury, bestaande uit prozadocenten Ronald Ohlsen en Sabine van den Berg, maakte vrijdagavond 28 juni de winnaar bekend op de feestelijke slotavond van de schrijversvakschool.

Janke Reitsma is student aan de Zwolse afdeling van de school. Ze won een deel van haar lesgeld voor het komende studiejaar en kreeg als extra verrassing de Bosatlas van het Cultureel Erfgoed uit handen van Fronique Oosterhof, directeur van het Grafisch Museum.

De opdracht voor de wedstrijd was: Laat je inspireren door de expositie en door je eigen Bosatlas, door je herinneringen aan het openslaan van de atlas, aan de kaarten, de plaatsnamen, de legenda en door de kunst van het weglaten. Schrijf in maximaal 650 woorden een kort verhaal voor volwassenen en/of voor kinderen.

Het winnende verhaal is een gevoelig stuk in weinig woorden. Een man reist naar het einde van de wereld en doet alsof zijn vrouw er nog is. Bijzonder goed gedaan. Torsvåg van Janke Reitsma gaat het over de dood terwijl er niet over de dood gesproken wordt. Uit: juryrapport

Alle deelnemende schrijvers lezen hun verhaal deze zomer voor in het museum.

Gerelateerde artikelen

Back to top button