Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse straatlantaarns gaan over op LED-verlichting

De gemeente Zwolle gaat in de komende jaren in delen van Zwolle de straatlantaarns van LED-verlichting voorzien. Daarmee wordt de Zwolse openbare verlichting nog energiezuiniger, milieuvriendelijker en gaan de onderhoudskosten omlaag. De vervanging door LED vindt stapsgewijs plaats.  Deze week is de gemeente begonnen met de ombouw van de straatverlichting in de wijk Holtenbroek. De start van de ombouw naar LED loopt gelijk met de start van het project ‘Bewust verlichten’ van de gemeente Zwolle om lichtvervuiling tegen te gaan.

Gemiddeld is een LED armatuur iets duurder dan de conventionele variant, maar voordelen wegen op tegen de investeringskosten. Zo hebben LED-armaturen een levensduur van ruim 20 jaar, waardoor de beheers- en onderhoudskosten lager zijn dan traditionele verlichting. Door deze vervanging lopen de beheer en onderhoudskosten van de openbare verlichting in de toekomst terug.

Ombouw in Holtenbroek

Als eerste worden de lampen van de straatverlichting in delen van de wijk Holtenbroek omgebouwd tot LED-verlichting. Dit vindt plaats in de periode  februari – juli 2015 waarbij de masten en armaturen indien nodig worden vernieuwd. Van maandag 16 februari tot eind april 2015 vindt het werk plaats in Holtenbroek 3. Van eind april tot medio juni 2015 staat Holtenbroek 2 voor de vervanging gepland. Daarna vindt de ombouw in Holtenbroek 4 plaats van medio juni tot juli 2015. In Holtenbroek 1 zijn in het verleden al lampen vervangen door wit licht. De resterende oude lampen (rood/ geel licht) in Holtenbroek 1 worden aansluitend omgebouwd naar LED.

Werkzaamheden

De plek van de lichtmast is ongeveer gelijk aan de huidige plek, wel probeert de gemeente zoveel mogelijk de lichtmasten uit particuliere grond te verwijderen. Samen met de eigenaar van de kabels (Enexis) waarop de lichtmasten aangesloten zijn, wordt daar waar noodzakelijk de aansluitkabel vervangen. Dit kan op straat enige hinder geven door graafwerkzaamheden. Om de overlast te beperken voert de gemeente de werkzaamheden zoveel mogelijk per straat uit.

Project Bewust verlichten

Naast de ombouw start ook het project Bewust verlichten. Iedereen wil leven in een mooie, gezonde en veilige leefomgeving. Niet alleen bij daglicht maar ook in de avond en nacht. Het beeld wordt dan vooral bepaald door verlichting. Verlichting in de openbare ruimte is meestal functioneel om te verplaatsen, te verblijven, te sporten en te werken. Maar iedereen kent ook die open stal stralend over het donkere landschap, dat bedrijf met de hele nacht een lege parkeerplaats volledig verlicht, het sportveld van kilometers af zichtbaar, die nieuwe weg met vele lichtmasten ernaast.

Bewust verlichten kan de nadelige effecten terugdringen. De basis van bewust verlichten is: kiezen voor niet-verlichten als dit niet nodig is. Als er wel wordt verlicht, dan gebeurt dit daar waar mogelijk energiezuinig, goed gericht, en worden lampen uitgeschakeld of gedimd wanneer mogelijk. De gemeente gaat daarmee aan de slag. Ze kijkt niet alleen naar haar eigen openbare verlichting, maar wil ook samen met sportverenigingen, (agrarische) ondernemers en inwoners zoeken naar oplossingen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button