Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Zwolse stadsderby voortijdig gestaakt door kwetsende opmerkingen

Zwolle – De Zwolse stadsderby tussen Berkum en Be Quick ’28 is in een anti-climax geëindigd doordat het duel na ruim een uur spelen door de arbitrage werd gestaakt vanwege kwetsende opmerkingen uit het publiek.

Jan Teun Fuller, voorzitter VV Berkum zegt het volgende over het incident: ‘Bij de wedstrijd Berkum-Be Quick ’28 zijn er helaas in de tweede helft vanuit het publiek kwetsende opmerkingen gemaakt richting de arbitrage. Wij nemen daar als VV Berkum vanzelfsprekend uitdrukkelijk afstand van.

Wij hebben het publiek weggehaald uit de hoek waar kennelijk was geroepen en onze excuses gemaakt aan het arbitrale trio. Helaas bleek het voor hen onmogelijk om de wedstrijd voort te zetten, maar wij hopen dat dat later op een goede wijze alsnog kan gebeuren.’

Wedstrijdverslag

De wedstrijd was nog maar vijf minuten oud toen Berkum al op voorsprong kwam. Marc van der Meulen kwam op het middenveld in balbezit en stuurde zijn broer Chris op links de diepte in. Die ging het strafschopgebied in en vuurde bijna vanaf de achterlijn een schot af dat Be Quick-doelman Wibo van Dijk kennelijk zó verraste dat het met zijn hulp in het doel verdween: 1-0. Even later verdubbelde Berkum de marge toen ook Dirk Muis met een lange pass Chris van der Meulen bereikte. De Berkum-spits nam prima aan en knalde onhoudbaar de 2-0 binnen. Nog binnen het eerste halfuur liep de thuisclub verder uit nadat William Potkamp de bal uit een inworp doorkopte. Keeper Van Dijk greep opnieuw onvoldoende in en zag tot zijn afgrijzen de bal binnen stuiteren: 3-0.

Berkum nam vervolgens wat te veel gas terug en dat bood Be Quick de kans om terug te komen. In de 36e minuut kon Sander Aarten de bal door een dekkingsfout meenemen en passeerde hij Berkum-keeper Dominic van Hoof, zodat de ploegen met een 3-1 ruststand naar de kleedkamer gingen.

Na rust deelde Berkum weer net als in het eerste halfuur de lakens uit. Na een uur spelen leek dat ook een ruimere voorsprong op te gaan leveren toen Johnsen Bacuna van afstand uithaalde. Be Quick-doelman Van Dijk liet het schot los maar grabbelde de bal, volgens vriend en vijand achter de doellijn, weer terug. Op advies van zijn assistent kende scheidsrechter Besselsen het doelpunt echter niet toe, en dat zorgde even later voor een vervelende ontknoping. De grensrechter in kwestie werd door een aantal leeghoofden in het publiek bestookt met kwetsende opmerkingen, waarna de arbitrage het duel in de 66e minuut stil legde. Eerst leek het erop dat het bij een korte afkoelingsperiode zou blijven, maar na een minuut of 20 bleek dat de wedstrijd definitief was gestaakt. Het is dus afwachten wat de consequenties zullen zijn van dit bijzonder vervelende incident, waarvan het Berkum-bestuur onmiddellijk en ondubbelzinnig afstand nam, en wanneer het restant van de wedstrijd kan worden gespeeld.