Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Zwolse SP-fractie wil minder geld

Zwolle – Maandagavond 22 januari stelt de gemeenteraad opnieuw de computervergoeding voor raadsleden vast voor de komende raadsperiode. De SP vindt al jaren dat deze vergoeding veel te royaal is en verantwoord moet worden met bonnetjes. Het voorstel staat nu als hamerstuk op de agenda, maar wat de SP betreft wordt hier een stevig debat over gevoerd en wordt de regeling versoberd. De SP dient hier maandag voorstellen voor in.

Raadsleden ontvangen nu elke 2 jaar een vergoeding voor een computer of tablet in het kader van papierloos werken, terwijl een beetje computer toch echt wel 4 jaar meegaat. Ook hoeven er nu geen bonnetjes ingeleverd te worden, om te verantwoorden dat het geld ook daadwerkelijk aan een computer is besteed. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat dit wel zou moeten. Het liefst ziet de SP dat raadsleden in plaats van een vergoeding gewoon een apparaat in bruikleen krijgen. Dat is de voorkeursoptie van de VNG en het is ook wat voor de meeste gewone werknemers gebruikelijk is.

Ook de vergoeding die raadsleden krijgen voor “de aanleg en abonnementskosten van een internetverbinding” moet op de schop, vindt de SP. SP-fractievoorzitter Brammert Geerling: ”Raadsleden krijgen elke 2 jaar €300 voor een internetverbinding. Waar is dat in vredesnaam voor nodig? Praktisch iedereen heeft tegenwoordig standaard al internet en het raadslidmaatschap leidt echt niet tot hogere internetkosten. Als dat al zo zou zijn kan dat prima van de royale raadsvergoeding worden betaald. De VNG stelt dat raadsleden extra kosten moeten aantonen met bonnetjes, maar blijkbaar vinden we dat in Zwolle ook al niet nodig. Dat geldt ook voor de vergoeding die raadsleden krijgen voor een computer of tablet. Dat is toch niet uit te leggen aan onze inwoners? Met 39 raadsleden loopt deze regeling al snel in de papieren. Als de raad akkoord gaat met onze voorstellen hebben we meteen €12.675 per jaar beschikbaar om een computerregeling voor kinderen in armoede op te tuigen. Dat is wat de SP betreft een veel betere besteding van belastinggeld.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button