Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapRegioVoorpagina

Zwolse schoolkinderen worden hulpstokers Stoomgemaal Mastenbroek

Zwolle – Meer dan 250 leerlingen van basisschool Het Festival uit Stadshagen hebben de afgelopen weken een bezoek gebracht aan het stoomgemaal Mastenbroek aan de Kamperzeedijk in Genemuiden.

Op woensdag 10 april was de drukte het grootst. Er zijn toen 125 kinderen rondgeleid. Die dag was ook de opvolger van het stoomgemaal, gemaal Veneriete van het waterschap Drents Overijsselse Delta te bezichtigen. Volgende maand gaat er nog een groep schoolkinderen een kijkje nemen bij het monumentale gemaal ‘d’Olde Mesiene’.

tekst gaat verder onder de foto

De stoker aan het werk in het monumentale stoomgemaal aan de Kamperzeedijk.

De kinderen deden mee aan een speurtocht door het gemaal. De leerlingen die onderweg de gestelde vragen goed konden beantwoorden mochten zich vervolgens hulpstoker noemen. Bij een later bezoek mogen de hulpstokers de machinist en de stoker assisteren.

Volgens een leerkracht vonden de kinderen het ontzettend interessant: “Ze hebben echt genoten van het uitstapje. Ze hebben ook erg veel geleerd, zelfs op rekengebied. Eén van de leerlingen weet nu waar ze later wil werken, bij het gemaal. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.”

tekst gaat verder onder de foto

De opvolger van het stoomgemaal, gemaal Veneriete van het waterschap Drents Overijsselse Delta.
Het Oude Stoomgemaal Mastenbroek is een van de meest interessante monumenten van de Nederlandse waterstaatstechniek. Het uit 1856 stammende stoomgemaal werd in 1961 overbodig door de ingebruikstelling van een toen modern elektrisch aangedreven vijzelgemaal dat door de firma Stork uit Hengelo naast het oude gemaal is gebouwd. Het op peil houden van het water in de polder Mastenbroek was daarmee verzekerd. Resteerde de vraag wat er met Het Oude Stoomgemaal moest gebeuren.

Gelukkig werd het monument niet afgebroken. Provincie, gemeente Genemuiden en het Waterschap Groot Salland stelden geld beschikbaar voor het kleine onderhoud. Jaren later werd toch een grote stap gezet en veel geld uitgetrokken voor een grote revisie. Hiermee ging de wens van de stichting Het Oude Stoomgemaal in vervulling en kon het bejaarde kunstwerk weer in gebruik worden genomen als “publieke attractie”.

Uit: “Ode aan een stoomreus” – 150 jaar Stoomgemaal d’Olde Mesiene aan de Kamperzeedijk

Dit boekwerkje is te koop in het bezoekerscentrum voor slechts 5 euro.

Vrijwilligers houden een oogje in het zeil terwijl d’Olde Mesiene in bedrijf is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button