Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse Schaapskudde gaat zaterdag naar winterverblijf

De winter is in aantocht dus tijd voor de Zwolse kudde om te vertrekken naar het winterverblijf. Ter gelegenheid van het vertrek worden er op zaterdag 29 november weer leuke activiteiten bij wijkboerderij De Klooienberg (Klooienberglaan 1) georganiseerd zoals broodjes bakken en knutselen met wol. Vanaf 11.00 zijn bezoekers welkom bij wijkboerderij en rond 14.00 uur worden de schapen in de vrachtwagen geladen

Het was een fantastisch graasseizoen. Door de prachtige en lange nazomer was er voldoende vers gras te vinden. De schapen hebben zich heerlijk uitgeleefd in Het Holtenbroekerbos en Het Westerveldsebos. Daarnaast hebben ze dit jaar voor het eerst ook Breecamp-Oost bezocht. Schaapsherder Tjitse en de schapen hebben veel bezoek gehad van buurtbewoners, wandelaars en schoolklassen.

Proef in Breecamp-Oost geslaagd

De schapen van de Zwolse schaapskudde hebben, bij wijze van proef, 5 weken de braakliggende terreinen rondom de buut Breecamp-Oost kort gehouden. De uitbreiding naar Breecamp Oost in Stadshagen kwam voort uit het maai-incident van dit voorjaar. Na dit voorval heeft de gemeente besloten een proef te doen met schapenbegrazing. De uitkomst van deze proef is positief. In het voorjaar van 2015 worden de schapen ook ingezet om het gras en de begroeiing in Breecamp-Oost kort te houden. De begrazing door schapen is een duurzame en milieuvriendelijke manier van onderhoud. Insecten, weidevogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van begrazing door schapen geen nadelen. Zowel de buurt als de herder zijn zeer blij met deze uitkomst. Door deze uitbreiding van begrazingsgebied wordt de kudde ook uitgebreid met 100 schapen van het ras Schoonebeker Heideschaap en grazen de schapen een maand langer door.

Vertrek schapen

Op dit moment lopen de schapen nog een paar dagen in Breecamp-Oost  maar zaterdag om 14.00 uur worden de schapen met een speciale vrachtwagen opgehaald om lekker gaan grazen in diverse Friese boerenweilanden. Vanaf januari verhuizen de schapen naar een binnenverblijf omdat dan al snel de eerste lammetjes worden geboren. Net als vorig jaar worden tijdens de winterperiode foto’s van de pasgeboren lammetjes via twitter gedeeld. Ben jij ook benieuwd naar de eerste jonge spruiten van de Zwolse kudde? Volg de kudde op @zwolsekudde.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button