Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse schaapskudde gaat weer de wijk in

Zwolle – Vanaf donderdag 5 april zijn de schapen van de Zwolse kudde weer in Zwolle. Het graasseizoen wordt door wethouder Michiel van Willigen, samen met herder Tjitse Terpstra, geopend in het bijzijn van de kleuters van basisschool Het Carillon. De kudde houdt de komende maanden het gras in Holtenbroek en Stadshagen weer bij.

Zwolse Kudde
Zwolse Kudde

Kudde met herder

De Zwolse schaapskudde wordt gehoed door herder Tjitse Terpstra en zijn honden Jim en Mos. Vijf dagen per week vertrekken de 350 schapen ’s ochtends naar hun werkplek in het Westerveldsebos, het Holtenbroekerbos en diverse graaslanden in Stadshagen. De schapen grazen in Zwolle van april tot en met november. Begin december vertrekt de kudde naar het winterverblijf buiten Zwolle.

Duurzaam onderhoud

De begrazing door schapen is een duurzame manier van onderhoud. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap.
Insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van schapenbegrazing geen nadelen. Ook is er bij de inzet van schapen, in plaats van machines, geen sprake van uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofgebruik

Gerelateerde artikelen

Back to top button