EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse rijschoolhouders weer aan de slag

Zwolle – Eindelijk! Deze week mogen de lesauto’s en les-motoren de weg weer op. Al is het voor de instructeurs en leerlingen wel even wennen. Want anderhalve meter, dat lukt niet echt in een lesauto.

Lucas Kroes, instructeur bij rijschool Blok-Huls in Zwolle beaamt dit: “Het is wel lastig. We gaan van te voren vragen aan een leerling of ze wat mankeren. Dat moet ook volgens het protocol. Ze moeten een aantal vragen met nee beantwoorden. Daarna mogen we in principe binnen die anderhalve meter weer les gaan geven.”

Gezondheidsvragen

De rijschoolhouders mogen met maximaal twee personen in de auto. De leerling en de instructeur zelf. “Tussen de lessen door nemen we de gelegenheid om de auto schoon te maken en door te luchten. Wij hebben afgesproken dat we van leerling naar leerling rijden met een tussenstop van 15 à 20 minuten. Sommige rijscholen werken met een bepaald opstappunt. Maar dat doen wij niet.”

Motorles

Bij motorrijden lijkt de anderhalve meter maatregel een stuk makkelijker uitvoerbaar. Maar niets is minder waar. “Als mensen willen gaan lessen op een motorfiets dan moeten ze hun eigen kleding aanschaffen. Ons motorhok voor de kleding is op slot. Eigen kleding is dus verplicht.” Bij het lessen zelf moet in tegenstelling tot autorijles hier wel anderhalve meter in acht worden genomen. En dat kan zeker bij beginners best lastig zijn.  Zeker als je beginners wegwijs maakt in de bediening van de motorfiets, zo vertelt Kroes: “Als ze de koppeling iets te snel laten opkomen en ze gaan hier ervan door op de parkeerplaats dan ga ik er wel achteraan om ze proberen op te vangen. Dat is op dat moment wel even een lastig idee”.

Examens worden ook weer opgestart. Vanaf 13 mei start het CBR weer met het afnemen van theorie-examens. Je kunt deze vanaf 11 mei weer reserveren. Vanaf maandag 11 mei start het CBR met het afnemen van praktijkexamens voor de bromfiets en het motorexamen voertuigbeheersing. Vanaf maandag 18 mei starten het CBR met alle andere praktijkexamens en toetsen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button