Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Zwolse raad stemt over een kleurrijk Zwolle

Zwolle – de Zwolse raad stemt maandag 10 februari over de motie ‘Zet Zwolle in Bloei!’. Het idee ontstond na een werkbezoek van fractievoorzitters Sylvana Rikkert (GroenLinks) en Jan Nabers (CDA) aan Zwolse agrariërs. Swollwacht, D66, PvdA, VVD, ChristenUnie en de SP stemmen ook voor deze motie.

“Sinds 1992 is de biodiversiteit in Nederland met maar liefst 50 procent afgenomen. Dit is vooral het geval in landbouw- en heidegebieden,” meldde Het Wereld Natuur Fonds vorige week. Het fonds roept op tot samenwerking met boeren om deze zorgwekkende trend te keren. De partijen vragen het college van B&W samenwerking met andere overheden en partners te zoeken. Met als doel om meerdere jaren bloemenzaad aan deelnemende boeren te verstrekken. Voorwaarde voor deelname is wel dat er op de deelnemende akkers niet met glyfosaat gespoten wordt. Wilde bijen en insecten zijn zeer gevoelig voor deze stoffen.

”In ons prachtige buitengebied wonen veel agrariërs waarvoor een bijdrage aan biodiversiteit logisch is. Met deze motie ondersteunen we hun inzet en hopen dat mensen die normaal niet regelmatig in het buitengebied komen, daar nu wel voor kiezen,” vertelt Jan Nabers.

Sylvana Rikkert: “Deze motie maakt het laagdrempelig voor boeren meer te doen voor biodiversiteit. Ondanks de stevige taal van enkelen in het stikstofdebat, zijn de meeste boeren bereid constructief hun aandeel te leveren. Landbouwers zijn afhankelijk van wilde bijen voor de bevruchting van hun gewassen. Met een open en eerlijke samenwerking kunnen we het tij nog keren.”

In de Twenterand bestaat al een soortgelijk bloemrijk initiatief. Daaraan nemen ruim dertig boeren deel. LTO Noord coördineert deze actie en zou dat in Zwolle ook kunnen doen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button