Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolse politiek: Roep pilot ‘Wijkverpleging’ Zilveren Kruis halt toe

UPDATE 11 januari 2016 – Maandagavond is in de gemeenteraadsvergadering de motie aangenomen van Christen Unie, Swollwacht, D66, PVDA en VVD . Hierin wordt gevraagd aan het college in gesprek te gaan met het rijk en de zorgverzekeraar om de nadelige effecten van deze proef om te buigen. Ook willen ze een hoorzitting zodat de raad met het bestuur van het Zilveren Kruis in gesprek kan gaan. De motie van de SP en Swollwacht om de pilot onmiddelijk stop te zetten heeft het niet gehaald.


Zwolle – De Zwolse politieke partijen dienen vanavond bijna unaniem een verzoek in om stopzetting of aanpassing van de Zilveren Kruis pilot ‘Wijkverpleging’.

De pilot is een proef van Zilveren Kruis Achmea met een nieuwe vorm van wijkverpleging, waarbij één zorgorganisatie per wijk wordt aangeboden. Zorgaanbieders die niet door Achmea in de arm zijn genomen, krijgen maar 75% van de zorg vergoed.

Keuzevrijheid is in het geding

De politiek in Zwolle is van mening dat de keuzevrijheid van de hulpvragers in het geding is. Zwolse cliënten lijken gedupeerd te worden door de aanpak van de zorgverzekeraar. Ook het Zwolse sociale domein als geheel zou gevaar lopen doordat organisaties niet meer goed met elkaar kunnen samenwerken.

Zwolle is Zilveren Kruis stad

De pilot van het Zilveren Kruis loopt sinds 1 januari 2016 in Zwolle, Ommen, Hardenberg en Utrecht. In Zwolle zijn Icare, Zonnehuis, IJsselheem en Thuiszorg Salland voorkeursaanbieders van het Zilveren Kruis. Maar Buurtzorg Nederland bijvoorbeeld niet terwijl zij wel vestigingen hebben in de Zwolse wijken. Veel Zwollenaren zijn van oudsher bij Zilveren Kruis verzekerd. Het verplichte ziekenfonds het Groene Land is later overgegaan in Achmea Zilveren Kruis.

Moties

Vanavond worden de moties ingediend. Christen Unie, Swollwacht, D66, PVDA en VVD vragen het college om in gesprek te gaan met het rijk en de zorgverzekeraar om de nadelige effecten van deze proef om te buigen. Ook willen ze een hoorzitting zodat de raad met het bestuur van het Zilveren Kruis in gesprek kan gaan. SP en Groenlinks vragen om onmiddellijke stopzetting.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button