Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Zwolse Maud benoemd als teamleidster zonneraceteam TU Delft

Zwolle – Maud Diepeveen uit Zwolle is dit jaar benoemd als teamleider van het Vattenfall Solar Team, voorheen bekend als Nuon Solar Team. Dit voorjaar bouwt het team een volledig nieuwe zonneauto om in oktober dit jaar mee te doen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Maud, die nanobiologie studeert aan de TU Delft, hoopt het team naar een achtste wereldtitel te leiden.

Vandaag werd het nieuwe raceteam van de TU Delft officieel gepresenteerd. Daarbij maakte het team gelijk bekend verder te gaan onder de naam Vattenfall Solar Team. Hoofdsponsor Nuon besloot eind vorig jaar de naam van moederbedrijf Vattenfall over te nemen en ook het solar team doet dat nu. De teamleden bouwen dit jaar hun tiende zonneauto, waarmee ze in oktober voor de achtste keer de Bridgestone World Solar Challenge in Australië hopen te winnen.

It´s possible

Het nieuwe team presenteerde zich vandaag aan pers en publiek in de D:Dreamhall, de werkplaats van het team op de campus van de TU Delft. Met een video en een speech introduceerde Maud haar team. De visie waarmee ze deelnemen aan het wereldkampioenschap voor zonneauto’s in oktober dit jaar is ‘It’s Possible’. Die uitspraak past goed bij de missie van het team en die van hoofdsponsor vindt de Zwolse.

“Met onze Nuna’s laten wij al jaren zien dat autorijden op niets anders dan de kracht van de zon gewoon kán. En wie dacht twintig jaar geleden dat een team van Nederlandse studenten bij hun eerste deelname de belangrijkste zonnerace ter wereld kon winnen en vervolgens zou uitgroeien tot dé ongeëvenaarde wereldkampioen? Met onze Nuna’s hebben we bewezen dat wat onmogelijk lijkt tóch werkelijkheid kan worden. Ook Vattenfall legt de lat hoog. Zij hebben zichzelf als doel gesteld om volledig fossielvrij te zijn binnen één generatie. Samen met onze hoofdsponsor hopen we ook andere mensen te inspireren om niet te denken in obstakels maar in mogelijkheden. Fossielvrij binnen één generatie? It’s Possible!,” zegt Maud

Bouwen in Zwolle

Voor de tiende keer op rij doen de studenten van de TU Delft in oktober mee aan de World Solar Challenge in Australië. De zestien nieuwe teamleden bouwen hiervoor een volledig nieuwe zonneracewagen waarbij ze opnieuw de grenzen van de techniek opzoeken en verleggen. De bouw van de buitenkant van de auto vindt ook dit jaar weer plaats in Zwolle, op het terrein van sponsor Aliancys.

NunaX laat zien: It’s Possible

De naam van de jubileumeditie van de zonneauto is NunaX. Een naam die past bij de visie van het nieuwe team, vertelt Maud. “De X staat onder meer voor het doel dat we willen bereiken. Het kruisje op de schatkaart, zeg maar. Tegelijk is de X in de wiskunde ook de onbekende variabele: hoe we ons doel bereiken, weten we nog niet. De weg er naartoe is ook voor ons nog een mysterie. En toch geloven we dat het mogelijk is – voor de achtste keer wereldkampioen zonneracen worden in Australië, maar ook: een leven zonder fossiele brandstoffen binnen één generatie.”

Bridgestone World Solar Challenge

Het team doet in oktober dit jaar voor de tiende keer mee aan de World Solar Challenge in Australië. Deze 3.000 kilometer lange race van Darwin naar Adelaide wordt volledig op de kracht van de zon verreden en werd al zeven keer eerder door het team uit Delft gewonnen. De regels waaraan de deelnemende zonnewagens moeten voldoen worden elk jaar strenger en de concurrentie wordt sterker. Het team zal dit jaar dus alles op alles moeten zetten bij het doorontwikkelen van de auto om de tegenstanders voor te blijven.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button