Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Zwolse Lettersoepdag op Wereldalfabetiseringsdag

Zwolle – Stadkamer en Taalpunt vragen aandacht voor Laaggeletterdheid. Op woensdag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Een mond vol, een lang woord, helemaal als je lezen en schrijven niet zo makkelijk vindt, als je laaggeletterd bent.  In de week van Lezen en Schrijven vraagt de Stadkamer op woensdag 8 september extra aandacht voor Zwollenaren die lezen en schrijven moeilijk vinden. Dat doen ze door die dag uit te roepen tot de Zwolse Lettersoepdag. Wethouder Michiel van Willigen geeft het startsein voor deze dag.

Iedereen kan zelf ook lettersoep uitdelen en in gesprek gaan met zijn of haar collega, medewerker, buurman of buurvrouw, of klanten. Praten over lezen en schrijven met elkaar over dit belangrijke onderwerp. Taalpunt en de taalvrijwilligers kunnen iedereen daarbij helpen.

Feiten en cijfers

Wie niet goed kan lezen en/of schrijven, ziet de wereld een stuk ingewikkelder. De Stadkamer weet dat in Nederland 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland.

Wat is er dan zo moeilijk

Wie zelf al eens een moeilijke brief heeft gekregen, eentje die hij of zij drie keer moest lezen voordat ‘ie de boodschap begreep, die weet het. Stel je voor dat iemand elke dag informatie krijgt die hij of zij niet begrijpt. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vinden het vaak moeilijk om rekeningen te begrijpen, toeslagen aan te vragen, maar ook reizen met het OV is een uitdaging. En dit zijn nog maar een paar dingen die moeilijk zijn. Er zijn meer ouderen dan jongeren laaggeletterd, maar de groep jongeren die moeite heeft met lezen en schrijven neemt toe.

Nooit te oud om te leren

Men is nooit te oud om te leren en zich ervoor schamen is zeker niet nodig. Er is altijd een passende manier om te beginnen en beter Nederlands te leren. Of het nu je moedertaal of 2e taal is, de Stadkamer helpt graag iedereen!

Doe mee

Vraag ook aandacht voor laaggeletterdheid en doe met de Stadkamer mee aan de Zwolse Lettersoepdag op woensdag 8 september. Meer informatie over de activiteiten in de week van Lezen en Schrijven volgt later.

Aan de Zwolse Lettersoep dag doen mee: Taalpunt, Stadkamer, Travers Welzijn, gemeente Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button