Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolse helden Albert Goldsteen en Bruce Reijnders geëerd in TV Magazine Tijd voor MAX

Hilversum / Zwolle – Het Omroep MAX middagmagazine Tijd voor MAX besteed vandaag aandacht aan de Nationale Heldendag. In deze speciale Tijd voor MAX besteden presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Oseren aandacht aan helden die met gevaar voor eigen leven iemand hebben gered. Speciale aandacht is er ook voor de Zwollenaren Albert Goldsteen en Bruce Reijnders die in 2021 een bewusteloze vrouw uit de gracht hebben gered.

Redding uit de Zwolse stadsgracht

In de nacht van op 27 op 28 augustus 2021 rende Albert Goldsteen naar buiten toen hij vlakbij zijn huis rumoer hoorde en iemand in het water zag liggen. Hij sprong in het donker tussen ankerkabels door het twee meter lager gelegen koude water in naar de drenkeling toe. Bruce Reijnders kwam hem te hulp.

Samen zorgden zij ervoor dat het slachtoffer niet kon verdrinken, maar de hoge kademuren zonder houvast maakten het hen onmogelijk uit het water te komen. Politie en brandweer slaagden er uiteindelijk in hen alle drie uit het water te halen. Dankzij het moedige optreden van de twee helden kon het meisje van de verdrinkingsdood worden gered.

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

Eerder kregen de helden al de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is, na de Militaire Willemsorde, de oudste nog in gebruik zijnde dapperheidsonderscheiding. De onderscheiding werd ingesteld in 1822 voor ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. Het is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor moedig gedrag buiten gevechts- of oorlogsomstandigheden.

Elke werkdag, 17.10 uur op NPO 1

vr 18 november 2022 17:05 NPO 1 40 min

Gerelateerde artikelen

Back to top button