BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse Hanzeboog 10 jaar geleden op plek gehesen

Foto's © Hans Smit

Zwolle – Afgelopen weekend, precies 10 jaar geleden, kreeg de IJssel bij Zwolle haar nieuwe spoorbrug. In het weekend van 1 en 2 mei 2010 werd de hoofdoverspanning op zijn plaats gehesen. Onder grote belangstelling van vele Zwollenaren die kwamen kijken bij het invaren van de brug.

Het op de wal opgebouwde middelste deel van de brug werd op zaterdag 1 mei 2010 op pontons naar de plek gevaren. Een dag later werd de 135 meter lange en 2.500 ton wegende overspanning, met kabels omhoog gehesen en vastgemaakt aan de brughoofden. Bijna een jaar later, op 24 en 25 april (paasweekend), werd de brug aangesloten op het spoor aan de kant van Hattem. Een dag later reed de eerste trein vanuit Amersfoort over de brug. Op 12 en 13 juni (pinksterweekend) werd de Zwolle-kant aangesloten. Waarna op 14 juni 2020 ook het treinverkeer vanaf Zwolle over de brug kon.

Van de oude spoorbrug, die dateert van net na de oorlog, werd in juni 2011 afscheid genomen door een stoomtrein te laten rijden. De oude spoorbrug is in september 2011 gesloopt en afgevoerd.

Over deze oude spoorbrug ging al het treinverkeer over de IJssel bij Zwolle. De start van de Hanzeboog was inmiddels gestart. Foto © Hans Smit
De Geldersedijk aan de kant van Hattem. Brug in aanbouw. Foto © Hans Smit
Het verkeer van en naar Hattem moest destijds nog wachten voor de spoorwegovergang. Foto © Hans Smit

 

De 135 meter lange en 2.500 ton wegende overspanning Foto © Hans Smit
De brugdeel wordt met pontons naar de plek gevaren en met kabels omhoog gehesen Foto © Hans Smit

 

De eerste trein vanuit Amersfoort reed over de brug op 26 april 2011 Foto © Hans Smit

 

Oude Spoorbrug bij Zwolle

Zo zag de oude spoorbrug eruit. Met een hefbrug om schepen door te laten. De lage overbrugging en het beperkte vaargedeelte onder de hefbrug waren een bottleneck voor de vrachtschepen. Meerdere keren voeren schepen tegen de brug aan. Vaak werd het treinverkeer hierdoor gestremd. Schippers hielden de waterstanden bij Zwolle goed bij. Want hoog water gaf problemen. Foto © Hans Smit

Wachten voor de oude spoorwegovergang op de dijk naar Hattem Foto © Hans Smit
Laatste trein Oude IJsselspoorbrug

De oude IJsselbrug werd gesloopt Foto © Hans Smit

 

Back to top button