Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Zwolse film ‘Verkocht!’ ontvangt publieksprijs en tal van andere awards en nominaties

Zwolle – Het Zwols collectief ‘MARMERMIJN Films’ bestaat pas één jaar. In november 2017 won het collectief met hun debuutfilm ‘Inbreuk’ het 48 hour film festival Leeuwarden tijdens het Noordelijk Film Festival. Karlijn Koel, Ferdi Çelik (beide uit Zwolle) en Tim Zweistra zijn de initiatiefnemers en kernleden van het collectief. De rest van de crewleden, voornamelijk uit de stad Zwolle zijn gevraagd om voor dit project mee te doen. De ambitie van het collectief is om aankomende jaren meer korte films te maken en daarbij het Zwolse filmlandschap op de kaart te zetten door nieuwe verbindingen aan te gaan en de Zwolse film(-makers) een podium te geven. Er zit veel filmtalent in Zwolle.

Verkocht! de Film

De korte film ‘Verkocht!’ gaat over een stel dat verliefd is op hun droomhuis die te koop staat, maar de huizenmarkt is overspannen en het huis te duur. Hoe ver gaan ze voor hun droomhuis? Het is een komedie met een duur van 8 minuten.. De film zal in alle waarschijnlijkheid volgende maand toegankelijk zijn voor het brede publiek en zal ingezonden worden voor diverse filmfestivals. De film is tot stand gekomen door financiële en materiële steun van het Zwolse bedrijfsleven.

Awards

 • Audience Award
 • Best Actress | Zwollenaar Karlijn Koel
 • Best Poster | Rink Fotografie & Tim Zweistra
 • Best Use of Line
 • Verder hebben zij diverse nominaties mogen ontvangen in de volgende categorieën;
 • Best Film | Verkocht de Film van Marmermijn Films
 • Best Directing | Tim Zweistra
 • Best Acting Ensemble | Jelle Mensink, Karlijn Koel & Hetty Heyting
 • Best Production Design | Ella Gerritsen
 • Best Use of Prop
 • Green Capital Award

Achtergrond 48 Hour Film Project

Het 48 Hour Film Project is van oorsprong een Amerikaans concept die door de jaren heen is uitgegroeid tot een wereldwijde wedstrijd voor amateur en professionele filmmakers. In diverse landen organiseren en faciliteren steden deze competities, vaak aansluitend op een filmfestival. In Nederland doen o.a. steden mee als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Leeuwarden. Teams kunnen zich inschrijven bij de verschillende steden. De uitdaging voor de filmmakers is dat het creatieve proces binnen 48 uur moet plaatsvinden, dus een film schrijven, filmen en editen. Dit alles moet aan de hand van 3 onderdelen (personage, attribuut en een zin). Deze krijg je van de organisatie. Daarnaast trek je aan het begin van de 48 uur twee genres, waarvan je er minimaal één moet verwerken. Al deze onderdelen moet je verwerken in de film om diskwalificatie te voorkomen. Hiermee wil de organisatie tegengaan dat er vals wordt gespeeld. Het enige wat teams kunnen regelen van te voren zijn; cast, crew, locatie en andere randvoorwaardelijke zaken als catering en materiaal. Wanneer een team wint wordt de film automatisch onderdeel van de Nederlandse afvaardiging voor het internationale filmfestival Filmapalooza, dit jaar in Parijs, waaronder ‘Inbreuk’ nu één van deze inzendingen is. De beste 10 films op Filmapalooza zullen daarna ingezonden worden aan het walhalla van de filmfestivals, namelijk Cannes.

Kort CV – Crew

Ferdi Çelik ​(1987) is een Nederlandse producent en productieleider uit Zwolle en is onderdeel van collectief ‘MARMERMIJN Films’. Tim Zweistra​ (1989) is een Nederlandse schrijver en regisseur woont in Utrecht, getogen in Almelo, onder andere bekend van ‘Inbreuk’, ‘Ritus’ en ‘Bodem’ en is onderdeel van collectief ‘MARMERMIJN Films’. Nicole Dittmar​ is een Nederlandse scenarist uit Amsterdam. In 2017 won zij ‘best script’ voor ‘Inbreuk’ en ‘CandyKillers’ bij het 48 Hour Film Festival Amsterdam.
*Winnaar Best Script (Inbreuk) – 48 Hour Film Festival Leeuwarden 2017

Kort CV van de cast

Hetty Heyting ​(1953) in de rol van Mevrouw de Bie is een Nederlandse actrice, schrijfster en theatermaakster, onder andere bekend van De Familie Knots, Farce Majeure en Zeg ‘ns Aaa. In 1976 studeerde ze af aan de Akademie voor de Kleinkunst in Amsterdam.

Karlijn Koel​ (1988) in de rol als Valerie, is een Nederlandse actrice woonachtig in Zwolle, getogen in Almelo, onder andere bekend van RTV-OOST serie ‘Grootemarkt 30’. Zij studeerde af in 2014 aan ArtEZ – Hogeschool van de Kunsten in Zwolle. Karlijn Koel is onderdeel van collectief ‘MARMERMIJN Films’. *Winnaar Best Actress (Inbreuk) – 48 Hour Film Festival Leeuwarden 2017 *Winnaar Best Actress (Verkocht!) – 48 Hour Film Festival Nijmegen 2018

Jelle Mensink ​(1993) in de rol van Matthijs, is een Nederlandse acteur. Hij studeerde in 2017 af aan de HKU Acteursopleiding in Utrecht. Afgelopen jaren heeft hij in meerdere theaterproducties gespeeld bij o.a. Theatergroep De Jonge Honden (Operatie IJssellinie), George en Eran Producties (Lenny) en Hummelinck Stuurman Theaterbureau (Gouwe Ouwe).

Gerelateerde artikelen

Back to top button