KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

VV Berkum laat het liggen bij Pelikaan S

Zwolle – VV Berkum is in de eerste wedstrijd van het seizoen 2023-2024 bij Pelikaan S schlemielig met 2-1 onderuit gegaan. De Zwollenaren kwamen snel op voorsprong en waren lange tijd dominant, maar lieten de één na de andere prachtkans liggen.

“Moet ik ze er zélf soms inschieten?,” verzuchtte Berkum-trainer Eduard Lindeboom. “Zeker het eerste halfuur waren wij heer en meester, met goed veldspel ook. Toen hadden we met 0-3 of 0-4 voor moeten komen maar werden er verkeerde keuzes gemaakt. We moeten héél snel leren van de fouten die we hier maakten.“

Voorsprong

Berkum kwam al na enkele minuten op voorsprong uit een vrije trap, waarbij Jorben Nieuwenhuis de bal bekeken langs de Groningse muur stuurde: 0-1. Dat was het startsein voor een hele serie kansen voor de bezoekers, maar die liepen steeds op niets uit. Nick Kleen liet zijn tegenstander op rechts keer op keer zijn hielen zien, maar voor de Pelikaan-goal werd de trekker niet overgehaald door de Berkum-voorhoede. Dat brak de bezoekers later flink op want een minuut of vijf vóór rust werd Omar Kavak vlak voor het Zwolse strafschopgebied onreglementair gestuit. De geslepen Pelikaan-spits, die tot dan alleen enkele afzwaaiers had geproduceerd, krulde de bal uit de vrije trap vervolgens niet hard maar wél prima geplaatst over de muur in de korte hoek van het Berkum-doel: 1-1.

Opmars

Ook in het tweede bedrijf waren er direct mogelijkheden voor Berkum. Zo besloot Alex van Hoesel een opmars met een venijnig schot, dat echter nét naast werd getikt door Pelikaan-doelman Stefan van der Lei. Vervolgens konden ook Lars Miedema, Vince van den Anker en Nick Kleen kansrijke situaties niet verzilveren en daar putte de thuisclub kennelijk moed uit. Met nog bijna 20 minuten te gaan werd een bal hoog in het Berkumer strafschopgebied geslingerd, waar Jeroen Haan de actie van de dag op zijn naam bracht.

De Groninger invaller, nét in het veld, perste er een fraaie achterwaartse omhaal uit en dat betekende 2-1. De schade leek voor de bezoekers zelfs nóg verder op te lopen toen Kavak in het 16-metergebied onderuit werd gehaald en dat een penalty opleverde. Die werd door Kavak zelf genomen, maar Berkum-doelman Huib Veurink haalde de bal knap uit de benedenhoek.

Berkum bleef proberen in ieder geval nog een punt uit deze zwaar teleurstellende wedstrijd te halen, maar het geroutineerde en fysiek sterke Pelikaan gaf geen krimp meer. De Zwollenaren kijken daarmee terug op een frustrerend duel waarin ze zichzelf zwaar tekort deden door te grossieren in gemiste kansen. Dat zullen ze volgende week op eigen terrein tegen streekgenoot Heino dus heel anders moeten aanpakken!

Pelikaan S-Berkum, 26 augustus 2023

Eindstand: 2-1 (1-1)
Scheidsrechter: Robin Brinkman
Doelpunten: 5. Jorben Nieuwenhuis (0-1), 39. Omar Kavak (1-1), 72. Jeroen Haan (2-1)
Gele kaarten: Danny Harms, Aron Strengholt (beiden Pelikaan S)

Opstelling Berkum: Huib Veurink, Dennis Horstman, Alex van Hoesel (90. Maxwell van Dijk), Jorben Nieuwenhuis, Marc van der Meulen, Lars van Gerner (90. Boaz Rahajaan), Derk Fuller, Mike van Ekeren, Nick Kleen, Lars Miedema (70. Walter Dias Nzasi), Vince van den Anker (80. Dean Vreugdenhil)

Opstelling Pelikaan S: Stefan van der Lei, Curvin Selassa (46. Kasper Oldenburger), Jan Hooiveld (70. Jeroen Haan), Aron Strengholt, Omar Kavak (89. Kymani Jacobs), Fabian Stevens, Farid Balvaneh, Johnny de Vries, Verduis Rahimi (46. John van Dalen), Ashraf Hezam, Danny Harms