Nieuws uit ZwolleSchaatsenSport

Zwolse Britt van der Linden in top 5 bij NK marathon

Zwolle – Zaterdag stonden de beste marathonpupillen en -junioren van Nederland in Dronten aan de start bij het KPN NK Jeugdmarathon. Als eerste van de acht Stokvisdenners, gecoacht door Freddy Wennemars, was B-pupil Britt van der Linden aan de beurt. Zij behaalde een prima vijfde plaats. De junioren B kwamen als laatsten in actie en hierbij kwam Famke Minnee mooi als vierde over de finish. Bij de C-junioren eindige Mats ten Cate als veertiende, Birte Tellegen als 22e en Britt Bijker finishte helaas niet door een val in de twaalfde ronde van vijftien. B-junioren Joost Dekkers en Quinten Meerveld werden na 35 rondes 25e en 38e, met twee valpartijen voor Meerveld, en bij de A-junioren kwam Sybren Kemper als 28e over de streep na zijn 50 rondes.

Van der Linden begon de dag met een halve finale, waarin ze zich met een mooie derde plaats na zes ronden ruim voor de finale plaatste. Een paar uur later zat het in die finale net niet mee toen de Zwolse op haar schaats werd getrapt en bijna viel. Via een flinke inhaalrace kwam ze weer terug en nestelde zich op een vijfde plaats. Hier kon ze even op adem komen, zodat ze vervolgens in de eindsprint knap haar vijfde plaats vast wist te houden.

Voor Minnee stonden er 25 rondes op het programma. Met nog vijftien rondes te gaan sprong ze naar koploopster Megan Sokolov en kreeg daarbij hulp van Eline Jansen, een ploeggenote bij het Regionaal Talentcentrum Oost en dus in hetzelfde opvallende wit-groen-zwarte pak. Jammer genoeg werkte het trio niet zo goed samen dat ze bij het peloton weg konden blijven. In de eindsprint kon de dame uit Harderwijk achter Ramona Westerhuis en Evelien Vijn aan, die de sprint hard aantrokken, achter koploopster Bente Kerkhoff. De laatste 100 meter streden zij met z’n drieën om plek twee en drie, en werd Minnee net vierde bij haar eerste NK marathon.

Bij de C-junioren reed Mats ten Cate uit Oosterbeek een sterke race, ook voor hem 25 rondes. Hij probeerde nog een paar rondjes lang een gat dicht te rijden naar de kopgroep, maar dat lukte net niet. Dit kostte wel de nodige energie, waardoor hij in de eindsprint wat plaatsen prijs moest geven en als veertiende eindigde.

Birte Tellegen reed vanaf het begin mooi voorin, lange tijd samen met Bijker. De groep bleef heel erg dicht bij elkaar, wat resulteerde in veel trekken, duwen en een aantal valpartijen. Uiteindelijk was de Hattemse na haar vijftien rondes tevreden met de 23e plaats.