Koningsdag 2016Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwols Stadsdraaiorgel speelt swingende versie Wilhelmus

Zwolle – Als komende woensdag het Koninklijk paar de Diezestad bezoekt om aldaar Koningsdag 2016 te vieren zal het Zwolse stadsdraaiorgel de bezoekers ’s morgens al verwelkomen met een speciaal voor deze dag gemaakte versie van ons officiële volkslied. Een swingende versie!

Draaiorgel muziekarrangeur Hiddo van Os uit Hazerswoude werd door de Nederlandse Stichting ter Promotie van het Pierement gevraagd ons volkslied wat meer schwung te geven en is daarin uitstekend geslaagd. Hiddo heeft al zijn creativiteit en kunde in het arrangement voor het uit 1912 daterende staddraaiorgel gelegd. Het zig-zag gevouwen kartonnen boek met gaatjes werd op ambachtelijk wijze geproduceerd door Thomas Sterk uit Zaltbommel.

Bij zijn arrangement heeft Hiddo rekening gehouden met het eigentijdse accent dat de koning al meteen na zijn beëdiging aan de invulling van het Koningschap heeft gegeven. “Een vorst die actief is op nieuwe media, humorrijk is en graag mee swingt op de klanken van dance Music; daarvoor mag het Wilhelmus óók wel eens wat frivoler klinken dan de statige orkestratie die doorgaans valt te beluisteren”, zegt Hiddo over zijn arrangement. “En al helemaal als die klank uit een draaiorgel komt!”. Voegt hij daaraan toe.

Het Zwolse stadsdraaiorgel, dat uitsluitend met de hand wordt gedraaid, zal de gehele Koningsdag op verschillende plaatsen in de Zwolse binnenstad te beluisteren zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button